Δεν έχουν συμβεί φοβερά από την τελευταία μου ανάρτηση. Δούλεψα από το σπίτι και από το γραφείο, αγόρασα energy drinks για το EDC, αγόρασα t-shirt το οποίο έρχεται συν έκλεισα για την ΑΧΕΠΑ στο Στόκτον. Αγόρασα και τα δύο βιβλία που ήθελα να πάρω ήδη από τα Χριστούγεννα, αλλά βέβαια το ερώτημα είναι πότε θα τα διαβάσω. Στην Ουκρανία είχαμε την διαρροή των απόρρητων Αμερικανικών εγγράφων η οποία δεν είναι καλή για τις ΗΠΑ, όχι τόσο για την Ουκρανία συν συνεχιζόμενες επιθέσεις στο Μπαχμούτ, αλλά δεν βλέπουμε την περίφημη αντεπίθεση ακόμα. Ελλάδα έχουμε την προκύρηξη των εκλογών τις οποίες θα τις χάσω διότι θα είμαι στο EDC. Ωστόσο είχαμε και διάφορες εξελίξεις ενδιάμεσα ως προς την ενίσχυση των ΕΕΔ από την τελευταία φορά που ανέβασα. Αυτή η κυβέρνηση έμελε να καθαρίσει τα προβλήματα που άφησε η δεκαπενταετή κρίση στις ένοπλες δυνάμεις. Δεν ξέρω τι θα βγάλει η κάλπη, οι Έλληνες πάντα ήμασταν ικανοί να βγάλουμε τα μάτια μας (πχ 1920, 2015) αλλά εμφανίζονται διάφορες ευκαιρίες.
Η πρώτη κατ'αρχήν είναι οικονομική. Πέρυσι παρά τις διάφορες παροχές ο προϋπολογισμός έληξε με πρωτογενές πλεόνασμα αντί ελλείματος που είχε προβλεφθεί ενώ και το πρώτο τρίμηνο επίσης τα δημόσια οικονομικά πήγαν πολύ καλύτερα από το προβλεπόμενο, πάλι παρά τις επιπλέον παροχές. Επίσης φαίνεται ότι η Αμερική θα δώσει στην Ελλάδα FMF, Foreign Military Funds, αυτό που κάποτε λέγαμε Αμερικανική βοήθεις μεγέθους $2 δις. Αν μη τι άλλο ο υποφαινόμενος θυμάται πολύ καλά την ιστορία με το 7 προς 10, την αναλογία της Αμερικανικής βοήθειας ανάμεσα Ελλάδα και Τουρκία, μόνο που αυτή καταργήθηκε επί Κλίντον όταν ανέβηκε ο Νιουτ Γκινγκριτς και στα πλαίσια της συμφωνίας για την εξάλειψη του δημοσίου χρέους κόπηκε όλη η εξωτερική στρατιωτική βοήθεια πλην αυτής προς το Ισραήλ, λόγω των Εβραίων ψηφοφόρων κυρίως. FMF είχε παραμείνει μόνο για φτωχές χώρες αλλά το ελληνικό αίτημα εν τέλει φαίνεται ότι βρήκε ευήκοα ώτα αλλά ας δούμε όταν όλα κατατεθούν στο Κογκρέσο. Επίσης υπάρχει και ανοιχτό ερώτημα τι θα είναι το FMF μας, χαμηλότοκα δάνεια όπως μας έδιναν κάποτε ή δωρεάν βοήθεια όπως ελάμβανε η Τουρκία; Άγνωστο σε αυτή την φάση. Πάντως είναι δεδομένο ότι αυτό διευκολύνει το λεγόμενο Αμερικανικό πακέτο ανανέωσης. Ποιό είναι αυτό; Κατ'αρχήν τα F-35, C-130, Patrot, εκσυγχρονισμός των F-16 Block 30, Bradley και άλλα που δεν γνωρίζω. Χωράνε αυτά όλα σε $2 δις; Μάλλον όχι, αλλά ακούστηκε ότι ακολουθούν και άλλα $6 δις συν ανταλλαγές για την Ουκρανία χώρια. Τα F-35 θα υπογραφούν από τον 4ο και τελευταίο αμέσως μετά τις Τουρκικές εκλογές και αυτό είναι το μόνο χρονοδιάγραμμα που υπάρχει. Η διαχείριση είναι για την επόμενη ελληνική κυβέρνηση.
Το επόμενο για την επόμενη κυβέρνηση είναι η κορβετιάδα. Ο λόγος που δεν έχει υπογραφεί σύμβαση είναι ότι περιμένουμε το πρωτοδικείο για την υπόθεση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ακόμα και δεν πάει το συμβόλαιο στους Ιταλούς. Οι Ιταλοί όντως προσφέρουν καλύτερο πλοίο αλλά η επιλογή πάει στους επομένους. Για την υπόθεση της φρεγατιάδας πήγε η δουλειά στους Γάλλους διότι η τότε ηγεσία του ΠΝ θεώρησε καλύτερα ένα υπερσύχρόνο πλοίο έστω και σε μικρότερα νούμερα αλλά στελεχωμένο, με την λογική ότι το ΠΝ για να μεγαλώσει πρέπει να μικρύνει. Το θέμα είναι ότι έχουμε έλλειψη πλωρών και οι Ολλάνδοι έδιναν καλύτερο πακέτο κατά τη γνώμη μου. Η νέα ηγεσία του ΠΝ δεν πιστεύει σε μικρότερο ΠΝ και αν μας δώσουν οι Αμερικανοί Ticonderoga θα τα αποδεχθούν. Αυτά τα καταδρομικά είναι η μόνη ρεαλιστική λύση για να διατηρήσουμε σύγχρονο στόλο επιφανείας σε μεγάλα νούμερα αλλά και πάλι 3 Κίμων (δεν φαίνεται να ενεργοποιούμε την 4η) συν 3 κορβέτες συν 4 ΜΕΚΟ συν δύο Ticonderoga πάλι για τα 14 μας σημαίνουν μένουν ακόμη 2 Kortenaer, τα Ελλη και Λήμνος τα οποία πάνε για 70 χρόνια υπηρεσία, όπως οι τορπιλάκατοι του Τρικούπη που υπηρέτησαν στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα μπορούσαμε να πάμε για άλλα δυό μεγάλες μονάδες επιφανείες, αλλά το ΠΝ χρειάζεται επίσης 3 νέα υποβρύχια, εκσυγχρονισμός των ΤΠΚ Ρούσσεν και αρκετές ακόμα ανάγκες.
Τα υποβρύχια ανήκουν στο Γερμανικό πακέτο, μιας και μάλλον το ΠΝ θα συνεχίσει με το δοκιμασμένο σχέδιο, έστω και εκσυγχρονισμένο. Το άλλο κομμάτι του Γερμανικού πακέτου είναι τα Τεθωρακισμένα Οχήματα ΜΑχης τα οποία δεν έχουν υπογραφεί ακόμα διότι φαίνεται οι Γερμανοί παραζητάνε λεφτά για τα Lynx. Οι Αμερικανοί μας δίνουν Bradley για να μην τα πάρουμε, μόνο που ο ΕΣ έχει ανάγκη και τα δύο. Τι και πως φαίνεται ότι και αυτό πάει για την επόμενη κυβέρνηση.
Τέλος το Γαλλικό πακέτο είναι 24 επιπλέον Ραφάλ και οι Γαλλικές κορβέτες αν τις επιλέξουμε. Αυτό και αν καθυστερεί πολύ. Από την στιγμή που οι Αμερικανοί δώσουν βοήθεια πιθανόν πρώτα να κάνουμε την 2η παραγγελία F-35 πριν τα επιπλέον Ραφάλ. Οι Γάλλοι δεν έχουν παράδοση να δίνουν το υλικό τους, έστω και μεταχειρισμένο και μάλιστα διάβασα άρθρο για την Γαλλική στρατιωτική αναθεώρηση και το νέο πενταετές τους πρόγραμμα το οποίο προβλέπει ότι αντί να έχουν μία αιχμή από σύγχρονο υλικό και αρκετό πεπαλαιωμένο (αν και όχι όσο το Ελληνικό) θα επενδύσουν πλέον για να αντικαταστήσουν το παλαιό υλικό με νέο αλλά δεν θα μεγαλώσουν τις ένοπλές δυνάμεις τους ως μάζα. Θεωρούν ότι αν χρειαστεί να περάσουν σε παρατεταμένο αγώνα αλά Ουκρανία θα καταφύγουν στο πυρηνικό τους οπλοστάσιο. Ίσως η Κύπρος αγοράσει από το παλαιό υλικό που θα αποσύρουν, αν δεν το αγοράσουν διάφοροί της Ανατολικής Ευρώπης ή και το δώσουν Ουκρανία. Ο ΕΣ μάλλον δεν ενδιαφέρεται για το μελλοντικά απόσυρόμενο Γαλλικό υλικό, με λίγες εξαιρέσεις.
Σε κάθε περίπτωση θα δούμε τι θα βγάλουν οι κάλπες. Ευκαιρείες υπάρχουν, ας τις εκμεταλλευτούμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου