Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Γραφοντας και μη γραφοντας

Καθότι τελείωσα άλλη μία εκδοχή του ερευνητικού σχεδίου του διδακτορικού μου (και περιμένω τα σχόλια του καθηγητού μου πάλι) έπιασα να δουλεύω στην πρώτη δική μου δημοσίευση. Στην αρχή της εβδομάδας είχα 9 σελίδες αποτελούμενες κυρίως από προηγούμενες εργασίες και από πίνακες. Σήμερα άφησα το έντυπο στις 12 σελίδες. Παρ'όλ'αυτά δεν μπορώ να πω ότι προχώρησα πάνω από 1 παράγραφο μπροστά, κοπίασα προσπαθώντας να ενσωματώσω βιβλιογραφία. Τουλάχιστον πλέον αυτό που έχω γράψει έχει καλύτερη δομή απ'ότι το ξεκίνησα και επίσης έκανα 3 ακόμα πίνακες που χρειαζόμουν να ενσωματώσω. Πάντως αύριο θα πάω στο εργαστήριο να δουλέψω στην δημοσίευση και να ενσωματώσω το τελευταίο άρθρο που διάβαζα. Εκεί όπου νόμιζα ότι είχα τελειώσει το κείμενο και ότι θα συνέχιζα να γράψω έστω και πλημμελώς το επόμενο κείμενο ανακάλυπτα ένα νέο άρθρο το οποίο περιείχε σημαντικά στοιχεία σχετικά με την έρευνά μου. Το διάβαζα και το ενσωμάτωνα σε νέα παράγραφο. Έτσι το κείμενο μεγάλωσε χωρίς να έχει προχωρήσει. Από την άλλη τουλάχιστον έγραψα παραγράφους που θα χρειαστώ μελλοντικά, ίσως και σε άλλες δημοσιεύσεις, σίγουρα στην τελική μου αναφορά. Μέσα σε όλα ελπίζω να ξεκινήσω να γράφω και μία έκθεση για την φιλοσοφία της επιστήμης με σκοπό μία υποτροφία.

Φυσικά ηρεμία δεν έχει έρθει στη ζωή μου. Μου ήρθε λογαριασμός νερού απίστευτου ύψους. Έτσι κάλεσα υδραυλικό (ή μάλλον κάλεσε ο κτηματομεσίτης) ο οποίος βρήκε την διαρροή, δεν ξέρω αν την διόρθωσε πάντως σίγουρα αναστάτωσε το σπίτι. Ωραιότερο όλων δεν ξέρω κατά πόσον τελείωσε καθότι δούλευε τις ώρες που είμαι εκτός σπιτιού. Είχαμε και μία ειδική προβολή της Αργούς με ομιλιτή τον ιστορικό της CIA ο οποίος έδωσε και συμβουλές στην παραγωγή της ταινίας. Οι σκηνές κυνηγητού στο τέλος δεν έλαβαν χώρα στην πραγματικότητα. Φυσικά με αυτά και με άλλα (όπως λέμε συνέντευξη τύπου για τον πάγο στον Ερμή που είδα ζωντανα) χτες και σήμερα δούλεψα ελάχιστα, εξου και πάω στο εργαστήριο αύριο. Τουλάχιστον μπορώ να δω το τέλος του εξαμήνου μπροστά μου. Αν καταφέρω και τελειώσω τις υποχρεώσεις μου...

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Θα είναι το 2013 ένα νέο 1915;

Η συγκεκριμμένη ανάρτηση είναι συνέχεια συζήτησης που είψα χτες το βράδυ με συναδέλφους μου στο Rivermill. Κατ'αρχήν μεταξύ των 3 πρωθυπουργών που ακολούθησαν τον Ανδρέα καλύτερος ήταν ο Καραμανλής. Βέβαια όπως ανέφερε και ο Κύπριος συνάδελφος μεταξύ των τριών τυφλών ήταν ο λιγότερο τυφλός αλλά δυστυχώς το πολιτικό σύστημα, όπως το διαμόρφωσε ο Ανδρέας, τέτοιου τύπου ηγέτες έβγαλε. Ο Παπαδήμος και ο Πικραμμένος απεδείχθησαν καλύτεροι διαχειριστές και από τους 3 αλλά δεν παύουν να είναι τεχνοκράτες και όχι εκλεγμένοι ηγέτες. Στις δύσκολες συνθήκες που βρισκόμαστε τέτοιοι ηγέτες είναι ικανοί να συγκρατήσουν την κατρακύλα και να διαχειριστούν τη χώρα, αδυνατούν όμως να φέρουν αλλαγή και ανάκαμψη, δεν έχουν την άμεση έγκριση του Ελληνικού λαού. Δυστυχώς όπως διαμόρφωσε το σύστημα ο Ανδρέας τόσο καλοί άνθρωποι δεν θα μπορούσαν με τίποτα να βγουν από τους κομματικούς μηχανισμούς, θα φαγωνονταν στην πορεία. Ο καθηγητής Σημίτης δεν μπορούσε να ηγηθεί της χώρας χωρίς να κάνει συνεχώς χάρες στους διαπλεκόμενους και τους συνδικαλιστές που τον στήριζαν, εξού και απεδείχθει μικρός. Το μεγάλο καλό που έκανε ο Γιωργάκης σε αυτή τη χώρα (διότι δυστυχώς κυρίως κακά έκανε) ήταν η λαϊκή επιλογή του ηγέτη των κομμάτων, εξού και βγήκε ο Σαμαράς στην εξουσία. Έχουν έναν ηγέτη στο τιμόνι της χώρας ο οποίος δεν έχει φθαρεί σχηματίζοντας μηχανισμούς οι οποίοι θα απαιτήσουν το αντάλαγμά τους όσο είναι στην εξουσία ούτε έαν υποτιθέμενο κληρονομικό χάρισμα το οποίο στην περίπτωση του Γεωργάκη απεδείχθει ανύπαρκτο. Έκανε ένα Dream Team συμβούλων (Stiglitz, Sachs κλπ) αλλά καλό στην χώρα δεν ήξερε πως θα κάνει. Ο Καραμανλής τουλάχιστον είχε καλύτερες πιο Ελληνικές συμβουλες, έκανε δύο κινήσεις για να πάρει τον αέρα οι οποίες δεν του βγήκανε και έτσι έκανε μία πολύ διαχειριστική πρωθυπουργία. Η πρώτη κίνηση που αναφέρομαι ήταν η απογραφή, η οποία δεν έφτασε στις ΔΕΚΟ και τα χάλια τους και παρ'όλ'αυτά έδειξε πόσα ψέματα είχαν πουλήσει στην Ευρώπη για την ΟΝΕ οι Σημίτης/Παπαντωνίου. Αποτέλεσμα μάλλον κακό μας βγήκε διότι η συνέχεια της διακυβέρνησης θεωρείται ο κανόνας και όχι η εξαίρεση έξω. Το άλλον ήταν ο βασικός μέτοχος τον οποίο τον κατέρριψαν στην Ευρωπη. Εν συνεχεία οι πιο σοβαρές κινήσεις που έκανε ο Καραμανλής ήταν μικρές, ισορροπημένες και εν τέλει είχε μικρό άμεσο αποτέλεσμα αν και μεγάλο μακροπρόθεσμα (χωροταξικό, νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, λιμάνι Πειραιά κλπ).

Η συνεχιζόμενη κρίση χρέους έχει φέρει την χώρα αντιμέτωπη με όλα τα ιερά και όσια της Μεταπολίτευσης που είχαν ξεπεραστεί αλλού. Ο Ανδρέας έλαβε μία έντολη για αλλαγή από τον Ελληνικό λαό και ενδυνάμωση της Δημοκρατίας την οποία ερμήνευσε ποντάροντας στο άλογο που απεδείχθει λάθος ιστορικά (αν και όταν το έκανε δεν μπορούσε να το ήξερε), τον σοσιαλισμό. Ως ηγέτης ριζοσπαστικής αλλαγής έπρεπε να δείξει εχέγγυα πατριωτικότητας, εξού και η εθνικά υπερήφανη εξωτερική του πολιτική (έστω και αν έκανε αρκετό κακό στην βάση της μακροπρόθεσμα). Ο Σαμαράς καλείται να φέρει επίσης μία ριζική ιδεολογική αλλαγή αλλά στην ανάποδη κατεύθηνση. Στην περίπτωση του δείχνει όλα τα εχέγγυα την κοινωνικής πολιτικής, αρνούμενος το πρώτο μνημόνιο και ζητώντας μία διατήρηση κοινωνικού κράτους έστω και στον ελάχιστον βαθμό. Για πρώτη φορά μετά την ψήφιση του Μνημονίου 3 η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά από τους δανειστές της, επι Γεωργάκη υποκρινόμασταν ότι κάναμε αλλαγές και οι Ευρωπαίοι υποκρίνονταν ότι συμμορφωνόμασταν, ενώ προσπαθούσαμε με κάθε τρόπο να τις ξεκάνουμε. Το να χτυπήσεις τους αδυνάμους απεδείχθει πιο εύκολο από το χτυπήσεις τους προνομιούχους, όταν ο κόμπος έφτασε στο χτένι και αναγκάστηκαν να χτυπήσουν τους προνομιούχους οι απλοί συσπειρώθηκαν μαζί τους διότι πλέον τους είδαν λες και ήταν στην πλευρά τους, τόσο είχαν αγανακτήσει.

Η Ελλάδα έχει μία πολύ σημαντική γεωστρατηγική θέση και ιστορικά αναπροσαρμόζουμε τη θέση μας με βάση ποιά δύναμη μας προσφέρει καλύτερα ανταλάγματα. Η μονοσήμαντη συμμετοχή στο Δυτικό στρατόπεδο κατά τη διάρκει του Ψυχρού πολέμου ήταν μάλλον η εξαίρεση και σε κάθε περίπτωση ιδίως μετά το 1974 επανειλλημένα δείξαμε την πολυμέρεια της εξωτερικής μας πολιτικής. Ο Σαμαράς έπεισε την τρόικα το καλοκαίρι για μία νέα ευκαιρία δείχοντας τους την σημασία της θέσεως μας και την προθυμία μας να συνεργαστούμε με την Ρωσία αλλά και την Κίνα εάν δεν μας βοηθήσουν. Ωστόσο επίσης έκανε πραγματικές κινήσεις και στο εσωτερικό από την στιγμή που έλαβε την εξουσία για να φέρει την οικονομική προσαρμογή, δεν υποκρίθηκε την άλλαγη, την εφάρμωσε κιόλας. Ηδη οι αγορές σε έναν βαθμό μας έχουν ανταμοίψει, αναφέρομαι στην συμφωνία Hewlett Packard/Cosco/ΟΣΕ αλλά και στην απόφαση της Unilever/Ελαϊς να επαναφέρει παραγωγική δραστηριότητα στην χώρα, για την εσωτερική αγορά πρώτα αλλά λογικά εν συνεχεία για εξαγωγές στην περιοχή μας.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος αφουγκράστηκε ποια φυσά ο γεωπολιτικος άνεμος και το 1915 όταν ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος κατα παράβαση του συντάγματος δεν του επέτρεψε να φέρει την Ελλάδα στην πλευρά της Αντάντ έκανε τον Εθνικό Διχασμό ο οποίος είχε μεν κακό αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα αλλά έφερε την Ελλάδα στην σωστή πλευρά της ιστορίας. Η φυσική απομώνωση που έφερε ο πόλεμος στην Ελληνική οικονομία είχε ως αποτέλεσμα την σοβαρή ανάπτυξη της βιομηχανίας. Ο Σαμαράς απο τύχη ή από καλή διαχείριση φέρνει πάλι την χώρα στη σωστή πλευρά της ιστορίας, από την λάθος πλευρά που την είχε βάλει ο Ανδρέας. Επίσης η κρίση χρέους προκαλεί την οικονομική απομόνωση της χώρας και την επαναφοράς παραγωγικής διαδικασίας. Ήδη από 22-23% που ήταν οι εξαγωγές πριν την κρίση έχουν ανέλθει πλέον στο 60% των εισαγωγών. Αλλά το 2013 αποδεικνύεται το ίδιο κρίσιμο με το 1915, οι δικαστές έχουν εξεγερθεί κατά των νέων περικοπών, τις κρίνουν αντισυνταγματικές και έτσι είναι εφικτό το 2014 να έχουν αναιρεθεί. Ο δρόμος της ανάκαμψης θα κριθεί του χρόνου, εάν πριν αναιρεθεί το πακέτο καταφέρουμε και φέρουμε την χώρα στη σωστή ράγα ο αγώνας έχει κερδιθεί. Σε σχέση με τις προηγούμενες εκλεγμένες ηγεσίες ο Σαμαράς φαίνεται ως το άτομο που είναι ικανό να το καταφέρει, εάν πετύχει θα μείνει στην ιστορία ως μεγάλος ηγέτης. Είδομεν

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Το συνέδριο της SEDAAG

Η South Eastern Division of the American Association of Geographers είχε το ετήσιο συνέδριο της στην Asheville North Carolina. Για πρώτη φορά συμμετείχα και μάλιστα είχα και ομιλία. Ηλπιζα ότι θα έβλεπα την θεία μου, η οποία είναι και μέλος, αλλά δυστυχώς το πανεπιστήμιο της έκοψε την φετινή χρηματοδότηση για ταξίδια. Σε κάθε περίπτωση πήγα καθότι είναι μόνο 3 1/2 ώρες με το αμάξι. Γενικότερα είχα σχόλια από τους συμφοιτητές του για το πόσο καλά είναι αυτά τα συνέδρια και τι καλά περνάς. Δεν μπορώ να πω ότι πέρασα άσχημα αλλά δεν ήταν και ΤΟ συνέδριο που πάντα θα θυμάμαι. Γενικότερα είχε παραπάνω κόσμο από την ASPRS, ιδίως στην ομιλία μου. Ωστόσο είχε και αρκετά άσχετους ομιλητές με το αντικείμενο και τα ενδιαφέροντά μου και δυστυχώς και πολλούς πολιτικοποιημένους: Ένας έκανε ολόκληρη παρουσίαση κατά της διάρκεια της οποία έβγαλε συμπέρασμα (μεταξύ άλλων) ότι η μηχανοποίηση της γεωργίας υποκρύπτει ρατσισμό και ότι οι λευκοί γαιοκτήμονες έβαλαν μηχανήματα ώστε (εκτός των άλλων) να μην χρειάζεται να απασχολούν μαύρους αγρεργάτες.

Δεν μπορώ να πω ότι η νυχτερινή έξοδος με ενθουσίασε. Βέβαια είχε το πρόβλημα ότι καθότι εβδομάδα των Ευχαριστιών οι φοιτητές είχαν φύγει για τα σπίτια τους και έτσι στη έξοδο ήμασταν εμείς και εμείς. Η Asheville είναι πιο μεγάλη από το Roanoke και έτσι είχε αρκετά μέρη για έξοδο. Αυτό που είδα και δεν μου άρεσε ήταν οι ζητιάνοι χίπηδες. Ο Vanderbilt έχει κτίσει εκεί το εξοχικό του και ο ομιλητής που μας άνοιξε το συνέδριο ήταν μάλιστα ένας δισέγγονος του. Το τοπίο είναι όντως όμορφο, η ξενοδοχειακή υποδομή καλή και πέρασα καλά αλλά όχι εξαιρετικά. Γύρισα το μεσημέρι και ελπίζω να τελειώσω την ερευνητική αναφορά αύριο ώστε να πάω για το τετραήμερο χωρίς αυτό το άγχος. Εοίσης ελπιζω να ηρεμήσω, αλλά αυτό είναι πέραν από τον έλεγχό μου

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

13 μηνες εως το διδακτορικο μου;

Για να πω την αλήθεια αν κάποιος με ρωτήσει σε πιο σημείο βρίσκομαι στο διδακτορικό μου θα απαντούσα προς το μέσον. Ακόμα παλεύω να τελειώσω το research proposal (εστω και αν σήμερα προχώρησα αρκετά), βλέπω μπροστά αυτά που έχω να κάνω βουνό αλλά τουλάχιστον μπορώ να δω την πρώτη δημοσίευση. Ωστόσο φαίνεται ότι ο καθηγητής μου δεν έχει την ίδια άποψη όπως φάνηκε από διάφορεσ στιχομυθίες. Κάθισα χτες και έφτιαχνα τα χαρτιά για να πάρω πίσω χρήμα από τα συνέδρια. Μετά από συζήτηση ως προς ποιος λογαριασμός θα πληρώσει είπε ότι πριν παρει το νέο πρόγραμμα δεν περίμενε ότι θα έμενα μετά από το καλοκαίρι (δηλαδή Αυγουστο). Τώρα το νέο πρόγραμμα που έχει είναι εώς τον Δεκέμβριο του 2013 και είπε λοιπόν να κρατήσει μία υποτροφία μου σε εφεδρία διότι δεν ξέρει πότε θα τελειώσω και προγράμματα θα έχει τότε. Αν και ήταν μία πρόταση του τύπου δια παν ενδεχόμενο το νόημα ήταν ότι βλέπει το τέλος των σπουδών μου σύντομα. Εαν είναι να τελειώσω σε 13 μήνες πρέπει κάπου Σεπτέμβριο - Οκτώβριο να έχω έτοιμο draft report. Βασικότερο είναι πρέπει να έχει ξεκινήσει η όλη διαδικασία δημοσίευσης των επομένων εργασιών μου τη δουλειά για τις οποίες δεν έχω ξεκινήσει καν ακόμα. Βέβαια έχω αφήσει στη μέση και την πρώτη δημοσίευση διότι προσπαθώ να κάνω το research proposal, αλλά αν δεν ήταν για το συνέδριο για το οποίο φεύγω Κυριακή θα ήταν έτοιμη πριν την ημέρα των Ευχαριστιών. Δεν μου αρέσει μεν το Blacksburg αλλά το να τελειώσω τόσο σύντομα το βλέπω χλωμό. Το να αυξήσω τους ρυθμούς μου μάλιστα είναι δύσκολο διότι ήδη νιώθω κουρασμένος από το πως είμαι τώρα. Γρίφος...

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Πως να είσαι εξαντλημένος χωρίς να κάνεις τίποτα

Από τη στιγμή που γύρισα την Παρασκευή σπίτι δεν έχω κάνει τίποτα. Είδα τηλεόραση, έπλυνα τα ρούχα, πήγα στη βιβλιοθήκη αλλά ούτε έξοδος, ούτε ταινία ούτε τίποτα. Μόνο πήγα βόλτα στα μαγαζιά και αυτό για κανένα δίωρο. Ωστόσο νιώθω κουρασμένος παρότι έχω κοιμηθεί αρκετά. 14 ημέρες εντατικής εργασίες είναι ικανές να το προκαλέσουν αυτό το φαινόμενο.

Η προσπάθειά μου να τελειώσω με τις δουλειές στέφθηκε από επιτυχία. Έχω τελειώσει με τα παιδάκια, έχω αλλάξει τις παρουσιάσεις ενσωματώνοντας τα σχόλια των καθηγητών και πλέον μου μένουν μόνο δουλειές που έχω να παραδώσω στο τέλος του εξαμήνου. Βέβαια δεν κάθισα εντελώς, πήγα κάπου δυόμιση ώρες στο γραφείο μου χτες και ξεκίνησα να γράφω την δημοσίευσή μου αντιγράφοντας παλαιότερες εργασίες. Και πάλι όμως σε σχέση με τις 8-10 ώρες που δούλεψα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο αυτό δεν είναι τίποτα. Παρότι κυρίως κάθισα αυτό το Σαββατοκύριακο δεν μπορώ να πω ότι βαρέθηκα, η συσσωρευμένη λούραση θέλει καιρό για να φύγει. Αύριο ξεκινά η επόμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποία ελπίζω να αποφύγω τον βαρύ φόρτο εργασίας. Αυτό όμως δεν εξαρτάται μόνο από εμένα

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Αμερικανικές Εκλογές

Χτες ήταν οι ιστορικές εκλογές του 2012. Ουσιαστικά συγκρουσθηκαν δύο τάσεις, περισσότερη κυβέρνηση ή λιγότερη, με άλλα λόγια ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του κράτους στην καθημερινότητα. Η άποψη ότι οφείλει να είναι σημαντικός νίκησε, προς μεγάλη έκπληξη των συντηρητικών. Βέβαια την όλη περιοχή όπου είμαι την κέρδισε ο Ρόμνεϋ καθότι στα βουνά ζούνε αυτοί που δεν θέλουν το κράτος στα πόδια τους. Παρεπιπτόντως ο Δουκάκης το 1988 είχε κερδίσει την περιοχή των ανθρακορυχείων, αλλά με τον πόλεμο κατά του άνθρακα από τους Δημοκρατικούς ο Ομπάμα έχασε πολύ.

Κατά τις 4.30 μμ έφυγα από το γραφείο μου. Από τις 5 και για τις επόμενες 7 συνεχόμενες ώρες έβλεπα τηλεόραση, κάτι το οποίοι είνια προσωπικό μου ρεκόρ, τουλάχιστον για όσο είμαι ΗΠΑ. Έβλεπα κυρίως CNN διότι παρά τα σοβαρά προβλήματά του δεν παύει να είναι το κεντρώο πολιτικό κανάλι, δεν ήθελα να δω ιδεολογική προπαγάνδα. Όσο περνούσε η ώρα η κατάσταση φαίνονταν ότι γυρνούσε υπέρ του Ομπάμα. Θυμάμαι τον Ρόμνεϋ να προηγείται στη Βιρτζίνια κάπου 15 μονάδες αλλά αυτό δεν περιελάμβανε πολλές αστικές περιοχές, κυρίως περιελάμβανε αγροτικές περιοχές. Οι φοιτητές εδώ γύρω χρειάστηκε να περιμένουν πολλές ώρες στο κρύο ιδίως προς το τέλος για να ψηφίσουν και απ'ότι κατάλαβα αυτό συνέβει και σε άλλες μάλλον αστικές περιοχές, εξού και άργισε να ενσωματωθεί το αποτέλεσμά τους. Κατά τις 11.20, όταν το Οχάιο φάνηκε ότι γύρισε στον Ομπάμα, ανακυρήχθηκε ο νικητής από το CNN, αν και εκείνη την ώρα έβλεπα Jon Stewart.

Δυστυχώς η νίκη για την Προεδρία και τη Γερουσία δεν συνοδεύτηκε από νίκη στη Βουλή για τους Δημοκρατικούς. Τα ερευνητικά προγράμματα που βασίζονται στην Δημόσια χρηματοδότηση συνεχίζουν να είναι επισφαλή αν και με καλύτερες προοπτικές σε σχέση με πριν τις εκλογές. Ας δούμε τι θα ξημερώσει την επόμενη ημέρα πολιτικά

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Μετα τα συνέδρια

Σημερα γύρισα από το γραφείο στις 9. Βέβαια λόγω εκκλησίας και ύπνου πήγα στις 5 ωστόσο τόσο αργά δεν έχω γυρίσει εδώ και πολύ καιρό. Ωραιότερο όλων έκανα αρκετά αυτό το Σαββατοκύριακο αλλά θα ήθελα να είχα κάνει παραπάνω. Δυστυχώς η σημερινή ημέρα είναι τυπική του τι σόι πρόγραμμα είχα μετά την επιστροφή μου.

Παρότι προσπάθησα να έχω ισοκαταναμημένο τον φόρτο εργασίας μου στο εξάμηνο το να απουσιάζω μία εβδομάδα από το πανεπιστήμιο έχει ως απότελεσμα να συσσωρευτεί. Επίσης η προσπάθεια μου να μεταφέρω προς τα πίσω κάπιες παρουσιάσεις ώστε να έχω χρόνο να κάνω τη δουλειά τους είχε ως αποτέλεσμα να εμφανιστεί ο φόρτος τώρα. Προσπάθησα να έχω τελειώσει τις υποχρεώσεις μου για την τάξη LiDAR πριν φύγω αλλά με τις διευκρινήσεις που έδωσε η καθηγήτρια, με τα γενέθλιά μου και με την όλη υπόθεση της αφίσας κατέστη αδύνατον. Με το που γύρισα έπιασα και το τελείωσα παρότι ήμουν πτώμα. Μετά έπιασα να κάνω τις διαφάνειες που έδειξα στα παιδάκια στα οποία έκανα μάθημα όπου τα παιδάκια είναι προπτυχιακοί. Εν συνεχεία επαλήθευσα τα 400 σημεία και το Σαββατοκύριακο έφτιαξα την παρουσίαση γι'αυτό. Ενα πράγμα έχω μόνο να πω, η δημοσίευση μου θα προκαλέσει αρκετή συζήτηση περί της επαλήθευσης χωρικών δεδομένων γενικότερο και όχι μόνο για τα συγκεκριμένα με τα οποία δουλεύω. Ελπίζω να είναι καλός θόρυβος και όχι να μου διαλύσουν την δημοσίευση. Φυσικά ενδιάμεσα είχα να πάψ σε μαθήματα, να κάνω διορθώσεις και να εξηγήσω τι γίνεται στον καθηγητή με τον οποίο συνδημοσιεύω.

Το ότι έφτιαξα μία παρουσίαση κάθε άλλο παρά σημαίνει ότι τελείωσα. Έχω να κάνω ακόμα μία για την Παρασκευή και το συνέδριο που είναι την εβδομάδα των Ευχαριστιών (την Παρασκευή όσοι παρουσιάζουμε στο συνέδριο το κάνουμε πρώτα μπροστά στους συμφοιτητές μας) και φυσικά το νέο homework LiDAR το οποίο αν ακολουθούσα την πεπατημμένη έπρεπε να είχα ήδη πιάσει, εξου και δεν είμαι ευχαριστημένος με το τι κατάφερα παρότι ήταν πάρα πολύ. Τουλάχιστον πλέον έχω χρονοδιάγραμμα για τη δημοσίευσή μου καθώς έκλεισα και το εισητήριο για τα Χρστούγεννα: την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα θα κάτσω να κάνω και τις άλλες τρεις κομητείες, θα τελειώσω ελπίσω τη γεωχωρική επεξεργασία και θα γράψω τη δημοσίευση κατά τις διακοπες. Αν μη τι άλλο πρέπει να γράψω μια πρώτη εκδοχή της έστω και χωρίς όλα δεδομένα για μία από τις τάξεις. Το νέο έτος με το καλό θα στείλω την δημοσίευση σε περιοδικό οπότε (αν πανε καλά τα πράγματα) αρχές του 2014 θα δημοσιευθεί. Πολύς μεν χρόνος αλλά τι να κάνω, είναι το σχετικότερο περιοδικό και έχει ουρά η οποία είναι μάλιστα μικρότερη από αλλα. Η ζωή συνεχίζεται...

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Τα συνέδρια και ο ανύπαρκτος χρόνος

Όταν έφτιαξα την αφίσα με σκοπό να τιμήσω την μνήμη των πολεμιστών του Α Βαλκανικού Πολέμου δεν περίμενα ότι θα εμπλεκόμουνα σε διαμάχη. Η ιδεοληψία και ο φόβος μη τυχόν προσβληθούν οι αντίπαλοι σε συνδιασμό με τον φόβο άλλων ποια θα είναι η αντιδράση ατόμου με, σε τελική ανάλυση, τιμητικό και όχι ουσιαστικό ρόλο στον σύνδεσμο προκάλεσε διαμάχη που με έφερε στο μάτι του κυκλώνα. Η αλήθεια δεν είναι γνώμη, υπάρχει μία αντικειμενική αλήθεια. Η όλη υπόθεση με έχει κουράσει και μάλλον καλό δεν έχει κάνει. Θα μπορούσα να κλιμακώσω την διαμάχη αλλά το μόνο που θα καταφέρω είναι να διαλύσω τον σύνδεσμο, κάτι το οποίο δεν έχω πρόθεση. Οι προσωπικές διαμάχες πριν από 2 1/2 χρόνια παρέλυσαν τον σύνδεσμο για μία διετία, τυχόν ιδεολογική διαμάχη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερη δυσλειτουργία.

Έχοντας τυπώσει την αφίσα και έχοντας κάνει το πάρτυ γενεθλίων μου (το οποίο είχε μεγάλη επιτυχία) ξύπνησα την επομένη και πήγα με έναν συνάδελφο στο Cincinnati. Ο συνάδελφος ο οποίος είναι από εκεί κακολογούσε την πόλη, όταν με το καλό κατάφερα και βγήκα βόλτα στο κέντρο κατάλαβα γιατί. Εν αντιθέσει με άλλες πόλεις που κατάφεραν και το καθάρισαν το Cincinnati έχει ένα κέντρο το οποίο είναι χώρος διερχομένος, 2 τετράγωνα από την κεντρική πλατεία με το συντριβάνι κυριαρχούν (τουλάχιστον Πέμπτη στις 8 μμ) οι περιθωρακοί, μάλλον ακίνδυνοι αλλά όχι ευχάριστοι στην όψη. Κυριακή πρωϊ δεν μπορείς να φας πρωϊνό και τα μαγαζιά είναι κλειστά, πραγματικά δεν είναι ευχάριστο μέρος να βρίσκεσαι. Ωραιότερο όλων, παρότι μόλις 4 τετράγωνα από την όχθη του ποταμού λόγω υψομετρικής διαφοράς και των δύο σταδίων που παρεμβάλονται το κέντρο είναι αποκομμένο από το νερό. Τουλάχιστον το συνεδριακό κέντρο ήταν καλό και οι ομιλίες ενδιαφέρουσες.

Τις πρώτες δύο νύχτες κοιμήθηκα σε ένα ξενοδοχείο το οποίο θα το χαρακτήριζα μάλλον άθλιο. Η κουβέρτα μου είχε τρύπες, μάλλον από τσιγάρα, παρότι το δωμάτιο είναι μη καπνιστών. Καταλάβαίνω να μην σέβονται το ξενοδοχείο κάποιοι ένοικοι, δεν μπορούσε να το σεβαστούν οι διαχειριστές και να τις αλλάξουν; Την στιγμή όμως που έκλεισα το δωμάτιο ήταν το μόνο διαθέσιμο σχετικά κοντά στο κέντρο. Τις τελευταίες 2 νύχτες ήμουν στο Ramada το οποίο ήταν εξαιρετικό και είχε και πρωινό. Δυστυχώς το Σαββατοκύριακο δεν ήταν διαθέσιμο, είχε αγώνα ο οποίος έκλεισε όλα τα καλά δωμάτια.

Κεντρικά θέματα του συνεδρίου της ASA φαίνεται να ήταν η βιοενέργια και η ξηρασία στις Μεσοδυτικές πολιτείες. Υπήρχαν και πολλά άλλα τα οποία συζητηθηκάν στις διάφορες συνεδρίες, νέες ανακαλύψεις αλλά η αίσθηση που είχα ήταν ότι πρόκειτο για ζητήματα μάλλον ρουτίνας. Στη ρουτίνα περιλαμβανω και τη δική μου παρουσίαση, ναι έκανα πρόοδο αλλά δεν μπορώ να πω ότι θα αλλάξω τον κόσμο.

Το αίτιο για τις πολλές δημοσιεύσεις ως προς τη βιοενέργεια φαίνεται ότι ήταν πως τα κονδύλια που έδωσε ο Ομπάμα για την πράσινη ενέργεια ωρίμασαν. Έτσι λοιπόν είδα ανακοινώσεις για διάφορους βιοσυσσωρευτές που θα ξεκινούσαν σύντομα (ή είχαν μόλις ξεκινήσει) λειτουργία οι οποίοι θα παρήγαγαν αιθανόλη αλλά κυρίως υψηλότερης αξίας οργανικά προϊόντα, ανακοινώσεις για το πως η υιοθέτηση switchgrass (δεν μεταφράζεται η λέξη στα ελληνικά ακόμη) αντί καλαμποκιού στις μεσοδυτικές πολιτείες θα προκαλούσε μείωση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς και αύξηση της υγρασίας στην ατμόσφαιρα αλλά δεν πρόκειται να γίνει διότι δεν προσφέρει το ίδιο γεωργικό εισόδημα, για νέες ενεργειακές καλλιέργειες που δοκιμάζουν κλπ. Επίσης είχε ανακοινώσεις πως να προβλέψουν και να αντιμετωπίσουν την ξερασία αν και δεν τις παρακολούθησα ιδιαίτερα διότι δεν είναι στο ενδιαφέρον μου

Την Τετάρτη πήρα το αεροπλάνο και πέταξα για Αλεξάνδρια, μετά το μετρό και εν τέλει με τους συμφοιτητές μου και πήγαμε στο συνέδριο της ASPRS. Κλασικό συνέδριο της περιοχής, είχε διάφορες ανακοινώσεις και παρουσιάσεις νέων αισθητήρων, εταιρικές παρουσιάσεις, όλιγων απο έρευνα και περισσότερο δικτύωση με άλλους στο επάγγελμα. Κατά την επιστροφή σταματήσαμε στο Trader Joe's και αγόρασα τυρί. Όχι τόσο ενδιαφέρον όσο η ASA/CSSA/SSSA αλλά πολύ πιο ξεκούραστο. Από τη στιγμή που γύρισα σπίτι δεν έχω καταφέρει να καθίσω να ηρεμήσω, όλο έχω κατι να κάνω. Το ήξερα ότι τα ταξίδια για συνέδρια μου διαλύουν το πρόγραμμα αλλά είναι φοβερά βαρετό μέρος το Blacksburg, οπότε και ευχαρίστως φεύγω. Έχω ακόμα ένα συνέδριο Thanksgiving και πρέπει να ετοιμάσω την παρουσιάσή του, μάλλον αύριο. Είχα να διδάξω και στους μαθήτες στην τάξη που είμαι ΤΑ μάθημα, και ωραιότερο όλων χτες το βράδυ στο μπαρ ήταν μία από τις μαθήτριές μου εκεί και έβγαλε φωτό μαζί μου. Περισσότερο όμως για τα μετά τα συνέδρια θα μιλήσω όταν ηρεμήσω. Με περιμένουν 4 παρουσιάσεις σε διάστημα 4 ημερών, ας ξεμπερδέψω και βλέπουμε