Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

Από την φρεγατιάδα στην κορβετιάδα;

Όταν έφυγα για το Lompoc άρχισε να διαρρέει στις σχετικές ιστοσελίδες ότι η Ελλάδα επέλεξε την Γαλλική λύση για τις φρεγάτες. Η είδηση με ανησύχησε, όσο είχα να τσαντιστεί από την ημέρα που μπήκαμε στο μνημόνιο. Η Γαλλική λύση δεν ήταν η καλύτερη, όσο και αν είχε καλές λεπτομέρειες, και επίσης οι Γάλλοι δεν έδιναν κάτι μαζί με την αγορά ως μπόνους όπως οι Αμερικανοί και οι Ολλανδοί. Επίσης αυτό που σταδιακά βγήκε είναι ότι η Γαλλική πρόταση δεν περιελάμβανε, τουλάχιστον αρχικά, μέτρα ηλεκτρονικού πολέμου. Το βράδυ της Δευτέρας βγήκε και επίσημα η είδηση, μάλιστα λίγο μετά τα μεσάνυχτα: παίρνουμε 3+1 φρεγάτες Belh@rra, χωρίς να αναφερθει η ενδιάμεση λύση που τις προηγούμενες ώρες είχε διαρρεύσει ως κορβέτες Gowind. Οταν ξύπνησε είχε διευκρινιστεί: ο λόγος που δεν ανακοινώθηκαν οι κορβέτες είναι διότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Οι Γάλλοι θέλουν να ναυπηγηθούν στην Γαλλία, οι Έλληνες στην Ελλάδα και να έχουμε και την δυνατότητα εξαγωγής, συγκεκριμένα στην Κύπρο. Επίσης η ιστορία διέρρευσε: μετά το σοκ του AUKUS που έχασαν το συμβόλαιο της Αυστραλίας, και την ακύρωση των Gowind της Ρουμανίας, η Γάλλοι τα έπαιξαν όλα για όλα, προσφέροντας τις Belh@rra σε τιμή κόστους, τρεις στην τιμή των δύο και μάλιστα στην Ελληνική πιο βαρειά οπλισμένη διαμόρφωση, και η τέταρτη θυσιάστηκε για τις 3 κορβέττες αντί δύο. Ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι αν μας το επιτρέψει ο δημοσιονομικός χώρος θα άσκησουμε την option για την 4η φρεγάτα. 

Κατ'αρχήν η σχέση μου με το Πολεμικό Ναυτικό είναι μεν έντονα συναισθηματική, καθότι προέρχομαι από οικογένεια αξιωματικού, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να αξιολογήσω επαγγελματικά την σχετική ικανότητα των πλοίων. Το βασικό μειονέκτημα κατά την δική μου οπτική των Γαλλικών φρεγατών είναι ότι ο εκτοξευτής βλημάτων SYLVER δεν μπορεί να δεχτεί δύο ή τέσσερεις πυραύλους ανά κελί με αποτέλεσμα να έχει μικρότερη αναχορηγία σε σχέση με λύσεις βασισμένες στους Αμερικανικόυς κάθετους εκτοξευτές βλημάτων παρότι ο ASTER 30 μάλλον υπερτερεί του SM-2. Το πλοίο μπορεί να χωρέσει ίδιο αριθμό ASTER 30 σε σχέση με τον SM2, αλλά όταν κατεβαίνουμε στους μικρότερου βεληνεκούς πυραύλους η Αμερικανική λύση υπερτερεί αριθμητικά καθότι μπορούν να φορτώσουν 2 ESSM αντί ενός μόνο ASTER 15 ανα κελί. Οι Ολλανδοί εν τέλει προσέφεραν αντιαεροπορική φρεγάτα σε μέγεθος και τιμή φρεγάτας γενικών καθηκόντων, κάτι που οι Γάλλοι δεν μπορούσαν να προσφέρουν. Επίσης οι Γάλλοι έχουν μία κακή συνήθεια να προσφέρουν χαμηλότερη τιμή κτήσης και μετά να βαράνε στο κόστος των ανταλλακτικών, με κλασσικότερο παράδειγμα το πως το ετήσιο κόστος των Επιλαρχιών Μέσων Αρμάτων με AMX-30 να είναι όσο αρκετές φορές το κόστος των ΕΜΑ με Μ48. Θα δούμε τι έχει να γίνει, εμπιστεύομαι το Πολεμικό Ναυτικό. 

Σιγα σιγά βγαίνουνε και λεπτομέρεις για την περσινή κρίση. Ο Μητσοτάκης υπέγραψε συμφωνία αποκλιμάκωσης η οποία δεν τηρήθηκε από τους Τούρκους, η οποία περιελάμβανε και εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ωστόσο από την άλλη άρχισε να ενισχύει συμμαχίες που δεν είχαμε και μετά από μία δεκαπενταετία εξοπλιστικής αδράνειας άρχισε να εκσυγχρονίζει τις ένοπλες δυνάμεις. Οι Γάλλοι προσέφεραν παράδοση της τρίτης φρεγάτας το 2026, ενώ οι Ολλανδοί προς το 2028 αν όχι 2030. Η οικονομία βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο σε σχέση με πριν από την κρίση, η ανεργία είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011 και το συμπιεσμένο ελατήριο των κρίσεων φαίνεται να τεντώνεται προς την ανάπτυξη. Είναι ρόδινα όλα στην Ελλάδα; Κάθε άλλο. Αυτό που βλέπουμε είναι το αποτέλεσμα επαγγελματικής διαχείρισης σε σχέση ιδίως με προηγουμένους, αλλά και το ότι η κοινωνία μετά από την εμπειρία της κρίσης και του λαϊκισμού είναι πρόθυμη να δεχτεί μία πιο φιλελεύθερη κατεύθυνση. Όπως έχουν πει διάφοροι αναλυτές το σημείο καμπής ήταν η κρίση του Έβρου και ότι η επόμενη τριετία μέχρι να έρθουν τα νέα όπλα είναι το παράθυρο ευκαιρείας του Ερντογάν. Ο Βενιζέλος είχε επανειλλημένες ευκαιρείες πριν τον Πρώτο Βαλκανικό να ξεκινήσει το πόλεμο, αρνήθηκε όμως πριν παραλάβει το Αβέρωφ. Οι τωρινές ευσπεσμένες αγορές μου θυμίζουν το εξοπλιστικό πρόγραμμα μετά το Κίνημα στο Γουδί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου