Τρίτη 25 Μαρτίου 2025

Πόλεμος και ειρήνη

 Ως προς την καθημερινότητά μου δεν έχω κάτι το νεώτερο να γράψω. Έμεινα σπίτι και μαγείρεψα ψάρια αλλά ο καταστροφέας μου δεν γυρίζει. Πρέπει να διαβάσω το εγχειρίδιο. Θα πέσει η θερμοκρασία αλλά όχι σε επίπεδα προ δύο εβδομάδων. Είμαστε κανονικά στην άνοιξη πλέον. Ως προς την εργασία ουδέν νεώτερο θετικό, η αίτηση για Λας Βέγκας απορρίφθηκε στον δεύτερο γύρο.

Το θέμα για το οποίο ήθελα πολύ να γράψω εδώ και καιρό είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο Τραμπ έχει αρχίσει να τα παίρνει στο κρανία με τον Πούτιν και να συνειδητοποιεί ότι δεν θέλει ειρήνη αλλά νίκη. Το άλλο μέτωπό στην Γάζα έφερε μία εκεχειρία αλλά ειρήνη δεν μπορεί να φέρει διότι η τωρινή κυβέρνηση του Ισραήλ δεν μπορεί να αποδεχτεί μία τελική λύση που να περιλαμβάνει Παλαιστινιακό κράτος. Ακόμα και αν αποβληθεί η Χαμάς πλήρως από την Γάζα, το μόνο στο οποίο μπορεί να ελπίζει είναι ηρεμία, όχι ειρήνη. Στην Ουκρανία είχαμε το θέμα ότι ο Τραμπ άκουγε τον Πούτιν και έβγαλε συμπέρασμα ότι για όλα φταίει ο Ζελένσκυ που δεν απεδέχθει ήττα χωρίς πόλεμο. Είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να παραδεχθεί δημοσίως ότι έκανε λάθος, αλλά μάλλον το καταλαβαίνει ιδιωτικώς, αφότου έκοψε ροή πληροφοριών στην Ουκρανία και η Ρωσία αντεπιτέθηκε στο Κούρσκ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πόλεμος φθοράς. Η Ουκρανία δεν έχει σημειώσει πέραν από αμυντικές επιτυχίες, αλλά η Ρωσία δεν έχει καταφέρει να καταβάλλει τον Ουκρανικό στρατό. Τα σοβιετικά αποθέματα όπλων έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαντληθεί. Η Ρωσία δεν έχει πλέον εφεδρικό πυροβολικό και αγόρασε από την Βόρεια Κορέα πυροβόλα σε περίεργο διαμέτρημα που μόνο η Β. Κορέα παράγει, διότι αγόρασε βλήμματα πυροβολικού. Η αναλογία πυροβολικού φαίνεται να έχει ισορροπήσει σχετικά, δεν είναι το καταθλιπτικό που ήταν ως τώρα. Προς μεγάλη έκπληξη πολλών αναλυτών η Ρωσία έχει καταφέρει και στρατολογεί αρκετούς για να διατηρεί αριθμητικά τις ένοπλες δυνάμεις, ενώ η Ουκρανία πλέον χωλαίνει. Πλέον είμαστε στην κατάσταση να δούμε ποιος θα καταρρεύσει πρώτος, αλλά καθότι δεν γνωρίζουμε την εσωτερικής κατάστασης της κάθε χώρας, μόνο μπορούμε να μαντέψουμε. Πάντως η εκεχειρία της Μαύρης Θάλασσας περισσότερο δείχνει τι θέλει η Ρωσία: άρση κυρώσεων. Οι ειρηνευτικές προτάσεις της Ρωσίας είναι περισσότερο προτάσεις υποταγής της Ουκρανίας παρά παγίωσης της κατάστασης, όπως ο Τραμπ πίστευε ότι θα ήταν αποδεκτό. Υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει και οι όλες κινήσεις του αυτό δείχνουν.

Φυσικά το ερώτημα είναι που βάζει αυτό την Ελλάδα. Το θετικό είναι ότι μας έχουν προκύψει διάφορες αποφάσεις της ΕΕ που διευκολύνουν τους εξοπλισμούς μας. Το αρνητικό είναι ότι υπάρχουν πολλά κενά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται λχ με την Πορτογαλία που πρέπει να φτιάξει στρατό σχεδόν από το μηδεν. Ο ΕΣ έχει παραπάνω ταξιαρχίες από την Bundeswehr. Μας έχει προκύψει από το πουθενα πρόταση από την Ιταλία για δύο φρεγάτες Μπεργκαμίνι μεταχειρισμένες. Μάλιστα η πρόταση είναι για 2 + 2 νέες στην τιμή μία Κίμων. Αν δεχτούμε την πρόταση, και πάρουμε την 4η κλάσης Κίμων, θα έχουμε ως το 2030 4 Κίμων, 4 Μπεργκαμίνι, 4 ΜΕΚΟ κατά προτίμιση εκσυγχρονισμένες και λογικά μόνο δύο S, τις Έλλη και Λήμνος. Βέβαια το ερώτημα είναι να θα έχουμε τα λεφτά για να πάρουμε όλα αυτά. Ο στόλος χρειάζεται υποβρύχια, επίσης. Ο Στρατός Ξηράς, μέγας ριγμένος ως αυτή την στιγμή, χρειάζεται νέο Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης. Δεν μας άρεσε το Lynx λόγω κόστους παρότι η Γερμανία έχει υποσχεθεί εργοστάσιο παραγωγής και όχι μόνο συναρμολόγησης, δεν μας άρεσαν τα μεταχειρισμένα Bradley λόγω κόστους πάλι και λένε να μετατρέψουν τα Μ 113 στο ΤΟΜΑ, κάτι το οποίο δεν λειτούργησε για την Αυστραλία καθόλου καλά. Η αεροπορία θέλει άλλα 16 Rafale συν άλλα 20 F-35. Η μεγάλη προτεραιότητα κατά την αναγγελία του ΥΠΕΘΑ είναι η Ασπίδα του Αχιλλέα, δηλαδή ο εκσυγχρονισμός της αντιαεροπορικής άμυνας. Όλα αυτά μαζί, συν άλλα χρόνια προβλήματα είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό και σε αυτή την φάση το ερώτημα είναι τι θα αναγγείλει ο Πρωθυπουργός στην Βουλή την άλλη εβδομάδα. Η Ελληνική οικονομία τα έχει πάει πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο, φέτος για πρώτη φορά στα 204 χρόνια Ελληνικού κράτος προβλέπεται δημοσιονομικό πλεόνασμα, αν βέβαια δεν το ξοδεύσουμε όλο. Στον τομέα της Εθνικής Άμυνα, όπως και στον τομέα της οικονομίας γενικότερα, η χώρα ακόμα καλύπτει τις πληγές της χρεωκοπίας. Βλέπουμε τι θα καλυφθεί πρώτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου