Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Φρεγατιάδας συνέχεια

Η είδηση που παρακολουθώ στην Ελλάδα είναι η φρεγατιάδα. Σε τελική ανάλυση είναι πιθανόν η μεγαλύτερη μονή εξοπλιστική δαπάνη στην ιστορία της Ελλάδας, μεγαλύτερη από την αγορά του αιώνα και τα πλοία θα τα έχουμε στο ΠΝ επί δεκαετίες. Κοιτώντας τις ειδήσεις έπεσα και σε πράγματα που συγκίνησαν, όπως το καταδρομικό Έλλη πρώην Πρίγκιπας της Σαβοϊας, το οποίο ανέφερε ο μακαρίτης ο θείος μου όποτε η φρεγάτα Έλλη κλάσης Kortenaer ήταν στις ειδήσεις. Έβαλα ανάρτηση στο Facebook, κανένας δεν φαίνεται να την πρόσεξε. Τέλος πάντων, εν συνεχεία ακολουθούν οι διάφορες προτάσεις με βάση όσα έχουν διευκρινηστεί ενδιάμεσα. Στις 24 Μαϊου ο υπουργός Ναυτικού των ΗΠΑ θα επισκευθεί την Ελλάδα κομίζοντας και τις τελικές Αμερικανικές προτάσεις. Εν τέλει η 8η πρόταση που ήταν μυστηριώδης στην τελευταία σχετική ανάρτηση ήταν της Gibbs & Cox, ενώ εμφανίστηκε και 9η μάλλον φιλολογική από την Νότια Κορέα η οποία δεν έφτασε ποτέ σε προσφορά.

Αμερικανική πρόταση πρώτη: Lockheed Martin Hellenic Frigate 2 ή HF2, πρώην MMSC, η οποία απέκτησε και το ψευδώνυμο Μίμης στο Twitter. Η πρόταση που προκαλεί τα περισσότερα αρνητικά σχόλια στο ίντερνετ, την κράζουν ως περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης και αλουμινότρατα. Η τελική πρόταση που εμφανίστηκε χτες περιλαμβάνει 11 κελιά εκτόξευσης με αντιαεροπορικό CAMM-ER, ελικοδρόμιο για δύο ελικόπτερα, δεν έχει σόναρ τορπίδας αλλά έχει νομίζω συρόμενο συν καλή ενσωμάτωση του ελικοπτέρου στο σύστημα μάχης. Το θετικό είναι ότι πρόκειται για εξέλιξη του LCS, γνωστό και ως Little Crappy Ship με αποτέλεσμα όλα τα προβλήματα που εμφανίζονται λόγω των πρωτοποριακων τεχνολογιών του τα οποία έχουν δώσει το καθόλου επιτιμητικό παρατσούκλι να είναι σε πορεία επίλυσης. Το κακό είναι ότι είναι η επιτομή του δόγματός μικρή πλην τίμια Ελλάς των οπαδών του βυζαντινοοθωμαντικού οράματος του 19ου αιώνα (οι αντίπαλοι των Μεγαλοιδεατών). Το πλόιο μπορεί να αμυνθεί σε επιθέσεις κορεσμού από βλήματα και μη επανδρωμένα, αλλά δεν μπορεί να πλήξει τα αεροσκάφη που ρίχνουν τα βλήμματα μακράς ακτίνας. Τουλάχιστον η Lockheed Marin έχει κάνει σοβαρή προσπάθεια να βάλει ελληνικά συστήματα (πχ ηλεκτροοπτικά της Miltech) και να έχει βιομηχανικές επιστροφές στην Ελλάδα. Το κόλλημα των μετάλλων που όλοι προσφέρουν σε ελληνικά ναυπηγεία, είναι μόλις το 20% του κόστους ενός πολεμικού πλοίου.

Αμερικανική πρόταση δεύτερη: Gibbs & Cox, νυν θυγατρική της Leidos. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει σχεδιάσει τα Arleigh Burke και προτείνει πλόιο το οποίο είναι σμίκρυνση του Arleigh Burke. Στα χαρτιά είναι εξαιρετικό πλοία και σίγουρα ξέρει πως να το σχεδιάσει, ενώ προσφέρει κατασκευή πλήρη στην Ελλάδα. Ισχυρές αντιαεροπορικές και ανθυποβρυχιακές ικανότητες με όπλα γνωστά στο ΠΝ, η σχεδίαση βασίζεται στην αποτυχημένη πρόταση της για τα Αυστραλιανά κλάσης Hobart όπου οι Αυστραλοί επέλεξαν εν τέλει τις Ισπανικές φρεγάτες F110. Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα θα είναι ο μόνος χρήστης. Η εταιρεία δεν πρόλαβε τις κατ'αρχήν προθεσμίες της Ελλάδας και πιθανόν αυτή να καθυστερεί την απάντηση και το όλο πρόγραμμα ώστε να ετοιμαστεί. Οι Αμερικανοί έχουν αποφασίσει να επενδύσουν στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος ως αντίπαλον δέος του Κινεζικής ιδιοκτησία λιμανιού του Πειραιά και αν κάποια από τις δύο προτάσεις γίνει δεκτή, θα το κάνουν. Το ζήτημα είναι ότι δεν ξέρουμε καθόλου τι πλοίο προτείνουν για ενδιάμεση λύση, διότι ως τώρα όλες ήταν προβληματικές. Δεν πρόκειται να είναι Arleigh Burke διότι δεν τους περισσεύουν, ούτε LSC διότι είναι πολύ καινούργια και δεν είμαστε στο 1945 με δεκάδες σύγχρονες κύριες μονάδες να περισσεύουν, παρότι οι πρώτες δύο LSC πάνε σε εφεδρεία. Οι Αμερικανοί υπόσχονται πρόταση καλύτερη από όλες τις άλλες, με το ερώτημα να είναι τι θα περιλαμβάνει: Μαχητικά αεροπλάνα; Άρματα μάχης; Από πλοία όμως, αν δεν είναι Ticonderoga, δύσκολα γίνεται δεκτή

Η Ολλανδική πρόταση: Το 1989 οι Μ έχασαν τον διαγωνισμό από τις ΜΕΚΟ διότι οι Γερμανοί έδωσαν πακέτο και 75 άρματα Leopard 1. Έτσι αυτή τη φορά οι Ολλανδοί τα δίνουν όλα και έχουν την πρόταση που ατύπως προηγείται. Οι Sigma είναι σχεδιασμένες στις ελληνικές ανάγκες, αλλά η ίδια η Ολλανδία δεν πρόκεται να τις ναυπηγήσει για τον εαυτό της που σημαίνει ότι μόνο η Ελλάδα θα τις έχει, πράγμα αρνητικό για τα όλα προβλήματα. Πέραν τούτων προσφέρουν είτε νέες κορβέτες είτε φρεγάτες Μ (τις οποίες προσφέρουν και ανεξάρτητα προγράμματος) ως ενδιάμεση λύση συν 3 ως 6 ναρκαλιευτικά, πυροβόλα PzH 2000 που ο στρατός μας έχει ανάγκη και αρκετά άλλα. Αν κανένας αναρωτιέται γιατί στο internet θα δει εικόνες Ολλανδών οπαδών να πανηγυρίζουν ή τον Γιόχαν Κρόιφ να βάζει γκολ, ιδού η απάντηση

Η Βρετανική πρόταση: Και οι Βρετανοί τα δίνουν όλα, του τύπου και τα αεροσκάφη C-130J που αποσύρουν μαζί, 4 φρεγάτες τύπου 21 συν ένα πλοίο με όλα όσα επιθυμεί το ΠΝ σε καλή τιμή το οποία μάλιστα εν αντιθέσει με τους Ολλανδούς ή την Gibbs & Cox θα είναι σε Βρετανική υπηρεσία. Το πρόβλημα είναι ότι είναι με όπλα που είναι άγνωστα στο ΠΝ συν κυρίως το πολιτικό: Αν στην άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό είχαν φερθεί σωστά θα είχαν ελπίδα

Η Γαλλική πρόταση: Οι Γάλλοι πραγκατικά το θέλουν και επιτέλους έφτιαξαν την πρόταση πιο κοντά σε αυτό που θέλει το ΠΝ, αν και όχι εντελώς ακόμη. Προσφέρουν πλέον περισσότερες ναυπηγήσεις στην Ελλάδα. Το ζήτημα είναι ότι η ενδιάμεση πρόταση είναι χάλια εντελώς, η αντιαεροπορική φρεγάτα έχει SM-1 τα οποία το ΠΝ απέσυρε προς εικοσαετίας μαζί με τα αντιτορπιλικά Adams διότι δεν τα υποστήριζε πλέον η κατασκευάστρια και όταν εκτόξευσαν οι Τούρκοι στη Λιβύη πήγαν στον γάμο του Καραγκίοζη. Η ανθυποβρυχιακή φρεγάτα είδε τμήμα του εξοπλισμού της να ξεκολλάει από τον ιστό της σε καταιγίδα προ διετίας. Τουλάχιστον τις προσφέρουν δωρέαν συν δωρεάν γενική επιθεώρηση/επισκευή, για να καλύψουν το πόσο ακριβή είναι η Belh@rra.

Η Ισπανική πρόταση: Οι Ισπανοί είναι οι τελευταίοι που πραγματικά κυνηγούν το πρόγραμμα, οι παρακάτω μάλλον είναι για την τιμή των όπλων παρά για σοβαρή προσπάθεια. Οι F-110 είναι μάλλον ακριβές αλλά ικανές και σε υπηρεσία με αρκετά ναυτικά, περιλαμβανομένου και του Ισπανικού. Η ενδιάμεση λύση θεωρείται αξιοπρεπής, αλλά το ζήτημα είναι πολιτικο: Η Ισπανία και η Γερμανία, λιγότερο η Ιταλία, ήταν αυτές που εμπόδισαν κυρώσεις στην Τουρκία και αυτό δεν άλλαξε ούτε καν στην χτεσινή επίσκεψη του Ισπανού υπουργού Ελλάδα

Η Ιταλική πρόταση: Οι FREMM Bergamini είναι εξαιρετική πρόταση, αλλά η ενδιάμεση πρόταση απ'όσο έχει διαρρεύσει είναι Γαλλικού τύπου, μάλλον στόχος παρά άξιο πλοίο. Δεν έχουν πραγματικά ενημερώσει για το τι άλλο περιλαμβάνει το πακέτο.

Η Γερμανική πρόταση: Η Γερμανία είναι ο συνήθης νικητής των προγραμμάτων του ΠΝ διότι προσφέρουν καλά πλοία με εξαιρετικούς όρους. Ωστόσο αυτή την φορά δεν φαίνεται να ετοιμάζουν την πρόταση που μπορεί να κάνει την διαφορά. Το ΠΝ πραγματικά θέλει δυο επιπλέον υποβρύχια, τα οποία είναι η πρόταση για ενδιάμεση λύση, αλλά η ενδιάμεση λύση είναι για να έχουμε έξω πλοία ενώ τα ΜΕΚΟ εκσυγχρονίζονται. Χώρια που υπάρχει και το πολιτικό ζήτημα.

Δημοσιογράφοι που έχουν αποδείξει εξαιρετικές διασυνδέσεις με το Πεντάγωνο λένε ότι είμαι μιλημένο για την HF2 ως πολιτική απόφαση και πως τα υπόλοιπα είναι για το θεαθήναι. Ελπίζω πως όχι. Θα δούμε και τι πρόταση θα φέρει ο υπουργός Ναυτικών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, αρχές Ιουνίου θα γίνει η επιλογή της μικρής λίστας και υπογραφή της σύμβασης μάλλον μετά τα Χριστούγεννα. Είδωμεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου