Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Περιμένοντας το Νέο Έτος

 Στις 23 Δεκεμβρίου οι γονείς μου ήρθαν σπίτι μου για τις γιορτές. Με δύο ακόμα άτομα το σπίτι μου επιτέλους σουλουπώνεται: Ο πατέρας με βοήθησε στον κήπο, όχι πως δεν είχα κάνει δουλειά πολλή ο ίδιος, και η μητέρα στο εσωτερικό. Το σπίτι πάντως συνεχίζει να έχει δουλειά διότι είναι δύσκολο μόνος μου να το φέρω εις πέρας, ιδίως όταν έχουμε όπως τώρα την εποχιακή φυλλόπτωση. Πάντως διορθώσαμε την ζημιά στο σύστημα άρδευσης πράγμα που απαίτησε να αγοράσουμε μόνιμα αγαθά. Επίσης κάναμε και ψώνια για το κιτ εκτάκτου ανάγκης του σπιτιού. Πέρυσι μου πήρε ένα δίμηνο να μαζέψω τα φύλλα, φέτος θα πάρει πολύ λιγότερο. 

Ανήμερα Χριστούγεννα είχα δηλώσει παρακολούθηση στην εκκλησία και έτσι με την θερμοκρασία να μην υπερβαίνει τους 12 βαθμούς Κελσίου παρότι μεσημεριάτικη λειτουργία πήγαμε στον Άι Γιώργη. Μετά γυρίσαμε σπίτι και φάγαμε. Γενικά το τριήμερο η έξοδος μας ήταν κυρίως για ψώνια παρά τίποτ'άλλο. Πάλι που άραγε θα μπορούσαμε να πάμε; Στους γηραιούς και ασθενείς από την εκκλησία; Όταν στην πεδιάδα δεν υπερβαίνει τους 10-12 βαθμούς, επάνω στα βουνά είναι προς το μηδέν. Σε τελική ανάλυση το μόνο που έχει να κάνουμε είναι να φτιάξουμε το σπίτι. Νιώθω κάπως άσχημα που βάζω τους γονείς να δουλέψουν, αλλά δεν έχει και τόσα πολλά άλλα να κάνουμε. Περιμένω το εμβόλιο, όποτε η δουλειά το φέρω, για να αποκτήσουμε ζωή πάλι. Το ζωή είναι και κυριολεκτιό κιόλας: Δύο συνάδελφοί μου από το τμήμα έχουν πεθάνει από τον κορονοϊό και ο ένας μάλιστα μικρότερός μου με δύο παιδιά. Θα δω παραμονή ζωντανά τον David Guetta και βλέπουμε ...

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020

10 χρόνια από την Αραβική άνοιξη

Την προηγούμενη εβδομάδα ανέβηκα εκτάκτως στο σπίτι των γονέων. Το διαβατήριο μου είχε ληξει και ανέβηκα διότι η αίτηση γίνεται αυτοπροσώπως στο προξενείο καθότι σου παίρνουν τα δακτυλικά αποτυπώματα. Αντίστοιχα αυτή την εβδομάδα οι γονείς μου έχουν έρθει για να περάσουμε μαζί τις γιορτές. Την Τετάρτη μου έδωσαν στον Δήμο νέο φορτητό υπολογιστή και έτσι δεν χρειάστηκε να κουβαλήσω τον σταθερό μου ώστε να δουλέψω από το σπίτι των γονιών την Παρασκευή. Ξαναμίλησα με τον Βολιώτη φίλο για να τον ρωτήσω για το VPN, και χάρηκα διότι είχαμε να τα πούμε μήνες. Την Πέμπτη λοιπόν πήγαμε εγώ και οι γονείς στο προξενείο του Σαν Φρανσίσκο μαζί με τα χαρτιά. Για να μην πολυλογώ η υπόθεση ήταν γραφειοκρατική κατά το κλασικό ελληνικό και αγχωτική αν θα έχω ότι χρειάζεται, ιδίως καθότι δεν μπόρεσα να βγάλω φωτογραφία στο Φρέσνο. Αφότου τελειώσαμε και οι τρεις πήγαμε μέσα και γνωρίσαμε τον νέο πρόξενο της Ελλάδας, ο οποίος απεδείχθει Πειραιώτης έστω και Κερκυραϊκής καταγωγής. Η προηγούμενη θέση του ήταν στο Άμπου Ντάμπι και έτσι του έθεσε ο πατέρας μου ένα κλασσικό ερώτημα και για μένα: για ποιό λόγο έχουμε τόσο φιλικές σχέσεις με την χώρα αυτή και ποίο το πρόβλημά τους με την Τουρκία. Η απάντηση με εξέπληξε αλλά εκ των υστέρων δεδομένου όσων γνωρίζω έπρεπε να το είχα φανταστεί: Είναι το ζήτημα της μοναρχίας στο Ισλάμ. Οι χώρες του Κόλπου είναι μοναρχίες, ως επί το πλείστον απόλυτες. Ακόμα και αν υπάρχει κάποιο κοινοβουλευτικού τύπου σώμα μιλάμε για την κατάσταση στην Αγγλία πριν τον Αγγλικό εμφύλιο: Ο βασιλιάς κυβερνά και το κοινοβούλιο περισσότερο συμβουλεύει. Τα διάφορα επαναστατικά καθεστώτα εν τέλει μάλλον κατέληξαν πάλι σε μοναρχίες άλλου τύπου, βλέπε Άσαντ ή Σαντάμ. Το χάος του Ιράκ μετά την Αμερικανική εισβολή ή τα μονοκομματικά καθεστώτα που κατέληξε η Παλαιστίνη μάλλον τους βολεύει διότι αντιπαραβάλλονται αρνητικά στους ευημερία τους. Το πολιτικό Ισλάμ όπως το πρεσβεύει ο Ερντογάν αλλά και νωρίτερα ο Χομεϊνί είναι κίνδυνος θάνατος για τη ευημερία των καθεστώτων διότι δείχνει ότι είναι εφικτός ο συγκερασμός πραγματικού Ισλαμισμού και Δημοκρατίας, όπως και αν είναι αυτή και στα δύο καθεστώτα. Αυτό εξηγεί επίσης και την εχθρικότητα με το Ιράν, σε συνδυασμό βέβαια και με την αντιπαράθεση Σιιτών-Σουνιτών. Πριν παρεξηγηθούμε, την ανάλυση αυτή δεν την έκανε ο πρόξενος, εγώ την κάνω. Μέσα σε όλα άρχισαν τα ΜΜΕ να μας θυμίζουν ότι πέρασαν και δέκα χρόνια από τον αυτοπυρπολισμό του Τυνήσιου οποροπώλη που τα ξεκίνησε όλα.

Τα αίτια του αυτοπυρπολισμού ήταν περισσότερο προσωπικά. Απλά όπως αναγνωρίζει κανείς που έχει διαβάσει το Dune του Frank Herbert υπάρχουν πάντα τυχαία γεγονότα που προκαλούν ριζοσπαστικές αλλαγές στην ιστορία. Δεν υπήρχε κάποιο σκοτεινό σχέδιο κύκλων να ανατρέψει τον Μπεν Αλί ή τα αραβικά καθεστώτα γενικά. Δεν προκάλεσε την Αραβική Άνοιξη η Χίλαρυ Κλίντον, αν και προσπάθησε να την κατευθείνει σε πιο φιλοαμερικανική κατεύθηνση. Αν μη τι άλλο στην πρώτη φάση ανέτρεψε φιλοαμερικανικά καθεστώτα, μετά ανέτρεψε αντιαμερικανικά. Οι Αραβικές κοινωνίες έβραζαν λόγω της στασιμότητάς τους, ο αυτοπυρπολισμός ήταν η σπίθα που άναψε. Δέκα χρόνια αργότερα μάλλον απεδείχθει Αραβική εκδοχή του 1848, μικρές εν τέλει αλλαγές σε καθεστώτα αλλά μεγάλες αλλαγές σε νοοτροπία. Η μεγάλη έκπληξη των Δυτικών παρατηρητών ήταν που εν τέλει η Αραβική άνοιξη στην καλύτερη περίπτωση οδήγησε σε Ισλαμικά παρά σε Φιλελεύθερα καθεστώτα. Ωστόσο το πλέον εκδυτικισμένο τμήμα του Αραβικού κόσμου ήταν οι Μπααθιστές, και εκείνοι ήταν κυρίως που ανατράπηκαν.

Η Τυνησία είναι εν τέλει η μόνη περίπτωση σχετικής επιτυχίας. Οι άλλες χώρες οδηγήθηκαν είτε σε εμφύλιο είτε σε παλινόρθωση είτε στην καλύτερη περίπτωση σε σχετική μονο φιλελευθεροποίηση. Η Τυνησία ήταν η χώρα που εν τέλει οι φιλελεύθεροι απεδείχθησαν οι πιο ισχυροί αλλά το εκλεγμένο καθεστώς που ακολούθησε ήταν το Ισλαμικό κίνημα Αναγέννηση το οποίο σχετίζεται με την Μουσουλμανική Αδελφότητα. Εμείς απ'έξω μιλάμε περισσότερο με μία φιλελεύθερη εκδυτικυσμένη ελίτ στα Αραβικά κράτη, ο απλός λαός όμως ελάμβανε παροχές από Ισλαμικές φιλανθρωπικές οργανώσεις και αυτούς εν τέλει ψήφισε. Το νέο καθεστώς όμως ήταν αρκετά σοφο να μην υπερβεί τα εσκαμμένα της δημοκρατίας. Σκληροπυρηνικοί Ισλαμιστές δολοφώνησαν αντιισλαμιστές πολιτικούς, αλλά αντί να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για Ερντογανικού τύπου αυταρχική στροφή το κίνημα Αναγέννηση καταδίωξε τους δολοφόνους. Αν κανείς αναρωτιέται γιατί, είναι διότι απλά αυτό απαιτούσε η τοπική κοινωνία. Κατ'αντιστοιχία στην Λατινική Αμερική δεν γίνονται πραξικοπήματα παρα τα 150+ χρόνια συνεχόμενων σχετικών ανατροπών διότι η κοινωνία και η ελίτ τα έχει ξεπεράσει και είναι πιο πρόθυμη να δεχτεί τα όρια της δημοκρατίας. Στις άλλες Αραβικές χώρες όμως δεν εγινέ αυτό.

Στην Αίγυπτο είχαμε τον Μορσί ο οποίος απεδείχθει αρκετά αυταρχικός, και φιλότουρκος, και ανατράπηκε με συναίνεση των φιλελευθέρων από ένα καθεστώς αυταρχικότερο. Ωστόσο οι ελεύθερες κοινοβουλευτικές εκλογές έδειξαν τις πολιτικές προτιμήσεις της Αιγυπτιακής κοινωνίας. Η Μουσουλμανική αδελφότητα ήρθε πρώτο κόμμα με 40% των ψήφων. Δεύτεροι όμως ήταν οι σκληροπυρηνικοί του Νουρ με ένα 20%. Οι φιλελεύθεροι έλαβαν ένα 5% περίπου και φυσικά με τέτοιο ποσοστό δεν γίνεσαι κυβέρνηση. Ο Μορσί έκανε ανοίγματα προς το Νουρ, όχι τα αριστερά, και αυτό εν τέλει είναι που εν τέλει τον έκανε να χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία. 

Η Αλγερία ήταν η πρώτη χώρα που είχε κάνει δημοκρατικοί εξέγερση ήδη το 1988, ακολούθησαν εκλογές, νίκησαν οι Ισλαμιστές και το κατεστημένο δεν δέχτηκε να παραδώσει την εξουσία οδηγώντας την χώρα σε άσχημο εμφύλιο την δεκαετία του 1990. Ο Μπουτεφλίκα εν τέλει ανέλαβε την εξουσία το 1999 και ενω εν τέλει έφερε σχετική φιλελευθεροποίηση, μέχρι το 2010 εν τέλει είχε οδηγήσει σε οστεοποίηση του καθεστώτος. Ο κόσμός δεν κατέβηκε να διαδηλώσει εναντίον του, φοβόταν να μην ξεσπάσει νεός εμφύλιος. Ωστόσο εν τέλει το 2019 όταν πλέον είχε αρρωστήσει πολύ άσχημα και δεν κυβερνούσε χρόνια, εδώ δεν μιλούσε καν, ο κόσμος βγήκε απαιτώντας έναν πρόεδρο που να είχε έλεγχο του εγκεφάλου του. Το καθεστώς ενέδωσε, δεν τον ξανακατέβασε αλλά ακύρωσε κάθε αντιπολιτευόμενο υποψήφιο με αποτέλεσμα μποϋκοτάζ, και εν τέλει βγήκε νέος πρόεδρος. Μάλλον μεταρρύθμιση παρά αλλαγη καθεστώτος. Παρόμοια ήταν η κατάσταση σε διάφορες άλλες μοναρχίες τύπου Ιορδανία και Μαρόκο: ο βασιλίας απλά έδωσε παραπάνω εξουσία στο κοινοβούλιο και επέτρεψε σχετικά πιο ελεύθερες εκλογές, αλλά δεν παρέδωσε την εξουσία. Στο Μπαχραίην ο σείχης ήθελε να κάνει το ίδιο, αλλά η Σαουδική Αραβία του το απαγόρευσε.

Λιβύη, Υεμένη και Συρία η ανατροπή του καθεστώτος οδήγησε σε εμφύλιο. Στη Λιβύη τα αίτια ήταν εσωτερικά, απλά οι διάφορες φυλές δεν καταδέχθηκαν την δημοκρατική εναλλαγή και εν συνεχεία έφεραν εξωτερική βοήθεια. Στην Υεμένη και την Συρία όμως υπήρξε άμεση εξωτερική επέμβαση. Η Σαουδική Αραβία δεν μπορούσε να ανεχθεί καθεστώς υπό των έλεγχο των Χούτι και εισέβαλε. Στη Συρία ο Άσαντ, ή έστω η μητέρα του, δεν μπορούσε να ανεχθεί πτώση του καθεστώτος που θα σήμαινε πιθανόν εξολόθρευσή τους και όλων των Αλεβητών. Από την άλλη η σουνιτική πλειοψηφία απαίτησε εξουσία και στράφηκε στην Μουσουλμανική Αδελφότητα και εν τέλει την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος. Αυτοί χρηματοδοτήθηκαν από την Τουρκία, αν και όχι μόνο με δικά της χρήματα. Ο Άσαντ εν τέλει έφερε την Ρωσία στο πλευρό του. Η κατάσταση είναι γνωστή, η υπόθεση έχει κακοφορμίσει προ πολλού. 

Το τελικό αποτέλεσμα μετά δέκα χρόνια μάλλον θυμίζει όπως είπαν αρκετοί αναλυτές συνδυασμό του 1848 με τους πολέμους της Προτεσταντικής Μεταρρύθμισης. Ο Τριαντακονταετής Πόλεμος τελείωσε όταν πια όλες οι πλευρές είχαν εξαντληθεί, η Γερμανία είχε καταστραφεί και εν τέλει συνειδητοποίησαν ότι δεν ήταν εφικτή ολοκληρωτική νίκη. Πλήρη νίκη σε στυλ Πρώτος ή Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ή Ναπολεόντιοι δεν ήταν συνήθως το αποτέλεσμα των ολοκληρωτικών πολέμων της Ευρώπης και δεν βλέπω να είναι αποτέλεσμα της Αραβικής Άνοιξης. Κάποια στιγμή θα έρθει μία σχετική ειρήνη εώς ότου η επόμενη γενιά μεγαλώσει και εξεγερθεί και αυτή. Στην Ευρώπη οι διασυνοριακές εξεγέρσεις έληξαν εν τέλει μόλις το 1989, παρότι η εποχή των Επαναστάσεων κατά τον Χόμπσμπαουμ είναι το 1789-1848. Ο Αραβικός κόσμος έχει πολύ δρόμο ακόμη

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Κάθε απόγευμα Zoom

 Η εβδομάδα που πέρασε ήταν γεμάτη, ως προς το απόγευμα. Κάθε απόγευμα, από την Τρίτη ως την Παρασκευή, είχα συνάντηση στο Zoom. Την Τρίτη ήταν η επίσκεψη της Περιφέρειας 21 της ΑΧΕΠΑ, όπου ανήκω στο προεδρείο, στο Σαν Χοσέ. Τετάρτη είχαμε το Χριστογεννιάτικο πάρτυ της ΑΧΕΠΑ και των Θυγατέρων της Πηνελόπης. Πέμπτη η μηνιαία συνεδρίαση της τοπικής ΑΧΕΠΑ. Παρασκευή τέλος είχαμε την εικονική παράκληση και επίσκεψη στην οικία του Μητροπολίτη μας στο Σαν Φρανσίσκο. Η όλη κατάσταση ήταν εξαντλητική. Το πιο θετικό της ιστορίας ήταν ότι ήπια και λίγο από το κρασί μου, αλλά το μπουκάλι συνεχίζει να παίρνει χώρο στο ψυγείο. Το ποτηράκι ήταν αρκετό, δεν είμαι πότης. Σίγουρα το πιο ενδιαφέρον ήταν η επίσκεψη στου Μητροπολίτη. Είχα πάει με τους γονείς για κάτι παρόμοιο πριν από μερικά χρόνια αν και όχι η νεολαία, μάλλον ήταν η επίσιμη δεξίωση. Χτες ακολούθησε και το επόμενο drive through φεστιβάλ και παρότι δεν είχα τόση σωματική εργασία αυτή την φορά κουράστηκα από την ορθοστασία. Βασικός λόγος μάλλον ήταν η νηστεία, διότι ναι μεν τελευταία φορά πάλι νήστευα αλλά είχε αρχίσει ουτε μία εβδομάδα νωρίτερα. Αυτό που πάντα αναρωτιέμαι είναι κατά πόσο όντως χάνω βάρος. Ο καθρέπτης τον καλό καιρό δεν λέει τίποτα. Σίγουρα είναι μειωμένη η αντοχή μου και δεν βλέπω επιστροφή στο γυμναστήριο σύντομα, λόγω ανωτέρας βίας. Η Halloween ήταν αρκετή για να ρίξει την διαθεσιμότητα εντατικών σε καταστροφικά επίπεδα, μετά η εορτή των Ευχαριστιών μηδένησε την διαθεσιμότητα και κρίνοντας από νωρίς το καλοκαίρι θέλει κάνα δίμηνο τουλάχιστον για να πέσει αρκετά. Το εμβόλιο έρχεται μεν, αλλά αν όλα πάνε καλά θα το έχω την άνοιξη. Σήμερα πήρα βόλτα τα drug store για να βγάλω φωτογραφία για το ελληνικό μου διαβατήριο που έληξε, και απέτυχα. Όφειλα να δοκιμάσω και το κοντινό, αλλά αφότου γύρισα σπίτι δεν είχα κανένα κουράγιο να ξαναβγω. Θα δοκιμάσω αύριο και αλλίως θα πάω στο ίδιο μέρος που πήγαν οι γονείς μου. Τετάρτη βράδυ πάω στους γονείς διότι την Πέμπτη πάμε στο προξενείο. Συνεχίζω την καθημερινότητα.

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Προς τα Χριστούγεννα...

 Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε την εορτή των Ευχαριστιών. Πήγα στο σπίτι των γονιών, αψηφόντας τις οδηγίες του κυβερνήτη διότι εν τέλει δεν κάναμε και τόσο κανονική γιορτή. Τις προηγούμενες χρονιές πηγαίναμε σε φίλους των γονέων που μας ταϊζαν. Φέτος καθίσαμε σπίτι και βλέπαμε ταινίες. Την μία είδαμε τον Σέρλοκ Χόλμς της δεκαετίας του 70, την άλλη το Midway, μετά το τρίτο Bad Boys που με έκανε να νιώσω γέρος. Όπως στο τρίτο Φονικό Όπλο η ταινία είναι για την συνταξιοδότηση του πιο λογικού, και σε τελική ανάλυση 25 χρόνια σχεδόν μετά την πρώτη, είναι πολύ λογικό. Πέραν τούτων ανεβήκαμε το Σάββατο στο Mt Diablo, με το αυτοκίνητο, και δεν σκοτώσαμε κανένα ποδηλάτη ευτυχώς. Την Κυριακή πήρα το όχημα μου και γύρισα σπίτι. Το πιο ενδιαφέρον έκτοτε ήταν ότι πήγα ψώνια. Χτες βοήθησα στην ετοιμασία του φαγητού του φεστιβάλ στην εκκλησία. Πέραν αυτών, τίποτα σοβαρότερο από το να βλέπω τηλεόραση και να παίζω το βιντεοπαιχνίδι. Πριν μερικούς μήνες ο εγκλεισμός στο σπίτι με πείραζει, πλέον έχω περάσει στην επόμενη φάση. Σε ένα τρίμηνο περίπου πιστεύω θα έχω εμβολιαστεί, αν και δεν θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο για όλους για να ανοίξουν τα πάντα. Το ότι είμαστε στην νηστεία με βοηθάει να περάσω καλύτερα τον εγκλεισμό, διότι ακριβώς η νηστεία έχει ημερομηνία λήξης έστω και αν τα Χριστούγεννα πιθανόν να έχει πάει χειρότερα η επιδημία. Το Σάββατο έχουμε το επόμενο φεστιβάλ και έτσι θα περάσει αυτό, μετά θα είμαστε όλο και πιο κοντά. Κάπου μετά οι γονείς μάλλον για όλο το δωδεκαήμερο και ύστερα δεν ξέρω. Ουσιαστικά περιμένω το πλάνο για τον εμβολιασμό για μετά. Σε αυτή την φάση δεν σκέφτομαι ταξίδια ούτε στο θεωρητικό, επειδή ακριβώς πήγα ήδη πρόσφατα. Ξέρω πια τι θέλω να κάνω όταν βγω, αλλά ακόμα δεν είναι λογικό να κάνω σχέδιο με συγκεκριμένες ημερομηνίες. Θέλω το EDC αλλά δεν έχει νόημα να βγάλω για φέτος ή του χρόνου εισιτήριο διότι ακριβώς δεν ξέρουμε πότε θα είναι το επόμενο. Οι γονείς λένε να ξαναπάμε Λας Βέγκας στο μέλλον, αλλά δεν υπάρχει ανάγκη για ημερομηνία, λογικά θα είναι όταν με το καλό έρθει η αδερφή μου με τον σύζυγό της. Θέλω Ελλάδα, αλλά το καλοκαίρι. Αλλά ενδιάμεσα ταξίδια είναι απίθανα να γίνουν. Σπίτι, σπίτι, σπίτι.