Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Η ρομποτική εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος

Όπως ανέφερα παλαιότερα, πριν αρρωστήσω διάβασα την σειρά "Η ρομποτική εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος" των Ulivi και Harland σε 4 τόμους. Η σειρά αποτελείται απο 4 τόμους οργανωμένους χρονολογικά με βάση το πότε εκτοξεύτηκε η αποστολή και τον προορισμό. Ο πρώτος τόμος εκδώθηκε το 2007 και ο τελευταίος το 2014, περιλαμβάνοντας παράρτημα με το τι νεώτερο έγινε με τις αποστολές που περιέγραψε στους προηγούμενους τόμους αυτά τα 7 χρόνια. Αντικείμενο μελέτης είναι οι αποστολές πέραν της Σεληνιακής τροχιάς που εκτοξέυτηκαν με σκοπό την μελέτη κυρίως των πλανητών και λιγότερο του Ηλιου. Για την Σελήνη είχαν εκδώσει τόμο το 2003, και ελπίζω να εκδώσουν νεώτερο τόμο στο μέλλον με το τι έγινε μετά το 2003, έχουν εκτοξευτεί αρκετές αποστολές ενδιάμεσα. Στη σειρά αυτή περιγράφουν αρκετά αναλυτικά τι έγινε σε κάθε αποστολή και τις επιστημονικές ανακαλύψεις, καθότι υπάρχουν ενεργές αποστολές ακόμα και του πρώτου τόμου (πχ Voyager) ουσιαστικά αυτή η σειρά δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένη σε καμία περίοδο. Ωστόσο οι συγγραφείς έχουν κάνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, χρησιμοποιόντας παραπομπές σε πάρα πολλές δημοσιεύσεις, ιδίως της περιόδου που ήταν ενεργές οι διαστημοσυσκευές. Στην ανάρτηση αυτή περισσότερο κάνω γενικές παρατηρήσεις παρά ειδικά σχόλια για τα κείμενα. Τυχόν αναγκαίες διορθώσεις μάλλον οφείλονται σε νέες ανακαλύψεις μετά την έκδοση των τόμων παρά σε σφάλματα που έκανα οι συγγραφείς.

Το διαστημικό πρόγραμμα, ιδίως η μη επανδρωμένη εξερεύνηση των πλανητών, είναι ο πλέον αποδεκτός πολιτικά τρόπος προβολής κύρους των μεγάλων αλλά και λιγότερο μεγάλων δυνάμεων, βλέπε αποστολή στον Άρη απο τα ΗΑΕ. Η Σοβιετική Ένωση είχε από την αρχή το πλεονέκτημα των ισχυρότερων εκτοξευτήρων που επέτρεπε την αποστολή βαρύτερων αποστολών. Ωστόσο είχε και το μειονέκτημα των κατώτερων ηλεκτρονικών που δεν μπορούσαν να αντέξουν το διαστημικό περιβάλλον ακτινοβολίας. Αποτέλεσμα ήταν ότι είχε τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες ήδη την δεκαετία του 1950 στην Σελήνη αλλά ουσιαστικά κατάφερε να στείλει επιτυχημένες διαστημικές αποστολές μόλις την δεκαετία του 1970 και κυρίως στην Αφροδίτη, τα ηλεκτρονικά δεν άντεχαν το διάστημα που απαιτούνταν για αποστολές στον Αρη. Παρ'όλ'αυτά ήταν οι πρώτοι που έστειλαν αντικείμενα στην επιφάνεια του Άρη, έστω και αν το μόνο που γύρίσαν ήταν μισή φωτογραφία (κυριολεκτικά). Την δεκαετία του 1980 τα ηλεκτρονικά είχαν βελτιωθεί αρκετά ώστε να αποτολμήσουν ξανά αποστολές στον Άρη, αλλά κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση πριν λύσουν τα προβλήματα των νέων σχεδιάσεών τους.

Οι Αμερικανοί είχαν ένα σημαντικό πρόγραμμα από την δεκαετία του 1960, στέλνοντας την πρώτη επιτυχημένη αποστολή στην Αφροδίτη το 1962. Όταν υπήρχαν πολλά λεφτά την δεκαετία του 1960 και η πολυπλοκότητα ήταν μικρή έστειλαν και πολλές αποστολές σε μία περίοδο όπου το παγκόσμιο ενδιαφέρον ήταν κυρίως στο επανδρωμένο πρόγραμμα. Οι πρώτες εικόνες από τον Άρη το 1965 δεν προκάλεσαν τόσο ενδιαφερον όσο οι αποστολές Διδυμοι ή ο Σοβιετικος πρώτος διαστημικός περίπατος την ίδια χρονιά. Μετά το πρόγραμμα Απολλων συνεχίστηκε η ρομποτική εξερεύνηση από αδράνεια και με την λογική της επικείμενης αποστολής στον Άρη (πχ Βικινγκ) την οποία εν τέλει ακόμα περιμένουμε. Ωστόσο το διαστημικό λεωφορείο χαντάκωσε το πρόγραμμα, κατ'αρχήν τρώγοντας όλα τα λεφτά της NASA λόγω υπερβάσεων κόστος και εν συνεχεία θέτοντας υποχρεωτική εκτόξευση με αυτό η οποία όμως ήταν αδύνατη μετά την τραγωδία του Τσάλεντζερ. Εν τέλει το λεωφορείο απεδείχθει πολύ ακριβό αλλά η ζημιά είχε γίνει. Η σύγχρονη περίοδος ξεκινά με το Pathfinder και την λογική του ταχύτερα, φτηνότερα, καλύτερα, διότι λόγω πολυπλοκότητα οι αποστολές είχαν γίνει σπάνιες και πανάκριβες. Ωστόσο και η λογική αυτή είχε τα όριά της, δεν μπορείς να κάνεις τα πάντα με λίγα λεφτά, με αποτέλεσμα η NASA πλέον να έχει μετακινηθεί σε μία λογική ισορροπημένου μίγματος μεγάλων, μεσαίων και μικρών αποστολών.

Οι Ευρωπαίοι και οι Ιάπωνες ξεκίνησαν με τις αποστολές του κομήτη Χάλεϋ το αυτόνομο πρόγραμμά τους, διότι δεν μπορούσε να τους υποστηρίξει η NASA. Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ η Ευρώπη βρέθηκε να είναι η δεύτερη διαστημική δύναμη, παρότι ο προϋπολογισμός της ΕΔΥ είναι μόλις το 1/4 της NASA. Οι Ιάπωνες έχουν μία σειρά μικρών αποστολών, οι Ευρωπαίοι όμως έχουν πλέον ένα ολοκληρωμένο μίγμα μεγέθους αποστολών.

Ως προς τις λεπτομέρειες ενδιαφέρον είναι ότι οι περισσότερες αποστολές της NASA εκτοξέυτηκαν με το Delta II λόγω του χαμηλού κόστους του. Επίσης ενώ οι Σοβιετικοί είχαν μακροπρόθεσμο ολοκληρωμένο πρόγραμμά, οι Αμερικανοί δεν είχαν. Ενδιαφέρον όμως είναι ότι τα "πορφυρά περιστέρια", μία σειρά μελετών του JPL της δεκαετίας του 1970 μετά το Βικινγκ ως προς το τι αποστολές μπορούν να προκαλέσουν το ενδιαφέρον του κοινού έχουν πλέον εκτοξευτεί όλες πλην της επιστροφής δείγματος από τον Άρη. Επίσης σχεδόν όλες οι προτάσεις αποστολών απο τον πρώτο διαγωνισμό για τις αποστολές κλάσης Discovery έχουν πλεόν επιλεγεί και εκτοξευθεί στους επόμενους διαγωνισμούς. Το μέλον της διαστημικής εξερεύνησης προδιαγράφεται φωτεινό καθότι η αμερικάνικη κοιλιά λόγω των υπερβάσεων κόστους του Curiosity και του μειωμένου προϋπολογισμού θα καλυφθεί από τις άλλες διαστημικές δυνάμεις. Ως προς αυτό είμαι αισιόδοξος για το μέλλον

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Το ονειρο του Tesla Model S

Βρίσκομαι σε φάση όπου κυνηγάω (ή θα ξεκινήσω να κυνηγάω σύντομα) νέο όχημα. Το Prius μου δεν έχει προβλήματα πέραν των αισθητικών, αλλά πλέον δείχνει την ηλικία του και θα ήθελα να το αλλάξω. Πλέον έχω και αρκετά χρήματα στην τράπεζα ώστε σε συνδυασμό με την αξία του οχήματος να μπορέσω να αγοράσω ένα καινούργιο, αν μείνω εντός ορίων. Ωστόσο έχω φτάσει στην φάση όπου θέλω να ξεπεράσω και τα όρια μου κατά καιρούς, εξου και σκέφτομαι και το όχημα όνειρο, ένα Tesla Model S. Δεν ονειρεύομαι Ferrari ή Lamborghini, όπως λέγαμε και κατά την θητεία μου με τα λεφτά που θέλουν κάθε χρόνο για συντήρηση μπορώ κάλλιστα να αγοράζω ένα καινούργιο Lada. Βέβαια με ένα Lada δεν πρόκειται ποτέ να γυρίσω κεφάλια ενώ με Model S ή Ferrari, τουλάχιστον σύμφωνα με τους ελληνοαμερικάνους του VT θα με προσέχουν οι κοπέλες, αλλά ας το αφήσουμε αυτό...

 Κατ'αρχην δεν έχω τα χρήματα να πάρω αυτό το όχημα μετρητοίς. Κοίταξα τις ευκαιρίες χρηματοδότησης και εάν είχα καλή χρηματοπιστωτική ικανότητα (που δεν έχω ακόμη) μπορώ να χρηματοδοτήσω την αγορά του. Πιθανόν να αποκτήσω καλή ικανότητα όταν σε λίγους μήνες έχω μαζέψει ένα κομπόδεμα στο 401k μου, πάντως και χωρίς αυτό μπορώ και να πληρώνω το leasing και το ενοίκιο και έξοδα διαβίωσης. Βέβαια δεν θα περισσεύουν λεφτά για πολλά άλλα μα αυτό είναι λεπτομέρεια. Έστω λοιπόν αποκτώ το όχημα. Η ακτίνα δράσης είναι πρόβλημα, ναι μεν αρκεί για τις μετακινήσεις στην πόλη αλλά αν θέλω να πάω Blacksburg δεν αρκεί, πρέπει κάπου στην πορεία να το φορτίσω και μόνος σταθμός είναι στο Greensboro. Οριακά φτάνω αν είναι Blacksburg από εκεί. Στην ανάποδη κατεύθυνση έχει σταθμόυς φόρτισης στον Ι-93 εστω και αραιά. Βέβαια αυτά όλα γίνονται με την εκτίμιση ότι θα μπορώ να φορτίζω την μπαταρία σπίτι μου. Το σύμπλεγμα όπου μένω δεν έχω σταθμό φόρτισης ενώ ναι μεν μένω στο ισόγειο, αλλά αν είναι να τραβήξω μπαλαντέζα πρέπει να μείνω σπίτι όσο διαρκεί η φόρτιση διότι αφήνω το σπίτι ανοιχτό. Πέραν αυτού και ο καιρός πρέπει αν είναι καλός και κατάλληλος για ανοιχτο παράθυρο. Η φόρτιση παίρνει αρκετές ώρες και εν αντιθέσει με τον ανεφοδιασμό με βενζίνη καλόν είναι να γίνεται όταν η μπαταρία είναι άδεια, αλλίως ζει λιγότερο η μπαταρία. Το θετικό όμως είναι ότι είναι φτηνότερο το ρεύμα από βενζίνη, συνεπώς τα λειτουργία έξοδα είναι χαμηλότερα.

Αλλάζοντας όμως κατηγορία οχήματος αλλάζουν και τα έξοδά μου. Το τωρινό μου όχημα έχει απλά ασφάλιση κατά ζημιών τρίτων. Αν είναι να πάρω Tesla οφείλω να βάλω και αντικλεπτικά συστήματα, τουλάχιστον Low Jack. Αυτό συνεπάγεται έξοδα. Επίσης θα βγάζω μεν μάτι, θετικά αλλά και αρνητικά, μπορεί να προκληθούν και ζημιές λόγω ζήλιας από περαστικούς. Τέλος αυτή την στιγμή δεν έχω καν σπίτι, θέλω να έχω όλη μου την περιουσία σε ένα όχημα; Όσο το σκέφτομαι τόσο πιθανότερο μου φαίνεται να αποκτήσω μάλλον ένα νέο υβριδικό όχημα παρά να αναβαθμιστώ σε ηλεκτρικό. Πάντως η αντιπροσωπεία της Tesla είναι κοντά στο σπίτι μου, πιθανόν να περάσω καμία βόλτα.

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Αρρώστησα ...

Τις τελευταίες ημέρες έχω την σοβαρότερη ασθένεια που έχω περάσει από το κρυολόγημα του πρώτου έτους. Εν αντιθέσει με το Blacksburg εδώ στο Raleigh δεν έχω το δίκτυο που να με φροντίζει ενώ είμαι άρρωστος, με αποτέλεσμα να πάρει παραπάνω η αποκατάσταση. Ακόμα δεν έχω θεραπευτεί, ελπίζω απλά να είμαι καλύτερα αύριο. Την Δευτέρα ήμουν ακόμα πιασμένος από τον χορό το Σάββατο, με αποτέλεσμα να μην μπορέσω ουσιαστικά να περπατήσω. Τρίτη όμως πήγα στο γυμναστήριο και γυμνάστηκα. Δεν έκανα μπάνιο ή φόρεσα ζεστά ρούχα μετά και πιθανόν εκεί να κρύωσα, αλλά είναι μόνο εκτίμηση. Την Τετάρτη πήγα στην δουλειά όπου φταρνιζόμουνα, αλλά αυτό δεν ήταν σημάδι εκτός του κανονικού, μπορώ να φταρνίζομαι κάποιες μερες χωρίς να έχω σοβαρή ασθένεια. Η υπόθεση χειροτέρευσε την Πέμπτη, όπου μάλλον είχα πυρετό. Θέλησα να πάρω κάνενα φάρμακο αλλά ανακάλυψα ότι είχα λήψει. Πήγα στο σούπερ μάρκετ αλλά πήρα μόνο φρούτα, πίστευα ότι είχα φάρμακα και όταν συνειδητοποίησα ότι δεν είχα κάτι το χρήσιμο ήμουν πολύ άρρωστος για να οδηγήσω πάλι. Εκείνο το βράδυ ήταν μαρτύριο, διακοπτόμενος ύπνος, έτρεχε η μύτη και με πονούσε το δεξί μάτι μάλλον λόγω συσσώρευσης μύξας στην ρινική κοιλότητα. Τέλος πάντων ψιλοϊδρωσα, κατάφερα κάπως να κοιμηθώ και την επομένη πήγα εν τέλει στο σούπερ μάρκετ και πήρα κατάλληλα φάρμακα. Κατάπια τα κατάλληλα χάπια και ένιωσα αρκετά καλύτερα, σε σημείο που μπορούσα να χειριστώ τον υπολογιστή χωρίς να πονάω. Έπεσα νωρίς και σηκώθηκα αρκετά νωρίς σήμερα. Πήρα ακόμη κάποια χάπια σήμερα και έτσι μπόρεσα να βγω εκτός σπιτιού για σημαντικό χρονικό διάστημα διότι στους 4 τοίχους βαριέσαι. Δεν έχω αποθεραπευθεί μεν αλλά είμαι σε υψηλό επίπεδο λειτουργικότητας, επλίζω να είμαι καλά αύριο, πόσο μάλλον την Δευτέρα. Μου αρέσει που σκεφτόμουν την Πέμπτη τι καλό που θα ήταν να αρρωστήσω για να χάσω βάρος, έχασα βάρος μέν αλλά να μου λείπει η εμπειρία. Καλύτερα υγιής έστω και λίγα κιλά βαρύτερος. Ελπίζω στην ταχεία ανάκαμψη

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Δεύτερο ταξίδι στην Myrtle Beach

Πριν από λίγες ώρες γύρισα από την Myrtle Beach. Το ταξίδι ήταν ευχάριστο, χωρίς απρόοπτα είτε ευχάριστα είτε δυσάρεστα και ένας ευχάριστος τρόπος να περάσω το Σαββατοκύριακο, έστω και αν ο καιρός δεν ήταν ο καλύτερος. Συνταξιδιώτης ήταν ένας αμερικανός συμφοιτητής και φίλος, από το Τέξας, ο οποίος ήθελε να δει πως είναι Spring Break στην Ανατολική Ακτή. Εν όψει του ταξιδιού άρχισα την προετοιμασία από την Κυριακή, υποσχόμενος στον εαυτό μου ότι θα γυμναστώ μία ώρα την ημέρα επί 4 ημέρες (Παρασκευή - Τετάρτη) με σκοπό να πάω λεπτότερος. Δεν κατάφερα να τηρήσω το σχέδιο, την Τρίτη γυμνάστικα μόνο μίση ώρα ενω την Τετάρτη δεν είχα κουράγιο να κάνω τίποτα. Απλά όσο νηστεύω δεν έχω την αντοχή να γυμνάζομαι κάθε μέρα. Πέμπτη απόγευμα ήρθε ο φίλος μου σπίτι μου, είχα καθαρίσει το σπίτι, έτοιμασα τον καναπέ για μένα και βγήκαμε να δειπνήσουμε. Γυρίσαμε σπίτι και είδαμε τηλεόραση. Την επομένη το πρωϊ εργάστηκα λύνοντας πρόβλημα για την δουλειά (ή μάλλον βοηθόντας προς εκεί) και το απόγευμα νωρίς ξεκίνησα την οδήγηση. Ο χάρτης του GPS μου δεν έχει τον νέο δρόμο υψηλής ταχύτητας και έτσι μας έβγαλε δύο εξόδους πιο πριν από εκεί όπου όφειλε. Σε σχέση με προ διετίας που πηγαίναμε από χωράφια, πολύ καλύτερα. Φτάσαμε στο ξενοδοχείο και κάναμε τσεκ ιν, το δωμάτιο απεδείχθει μεγάλο και άνετο αλλά ... το ... ίντερνετ ... ήταν ... πολύ ... αργό. Βγήκαμε, περπατήσαμε, δειπνήσαμε σε Ιταλικό εστιατόρειο που απεδείχθει ελληνικής ιδιοκτησίας (βγήκε και μας μίλησε ο ιδιοκτήτης) και μετά πήγαμε στο Broadway by the Beach για έξοδο. Πήγαμε στο Senor Frog παρέα και επιτέλους μετά δύο χρόνια βγήκε το άχτι μου. Ο συνάδελφος απεδείχθει πολύ λιγότερο ισχυρογνώμων από τον προηγούμενο. Είχε περισσότερο φωτισμό, η μία πίστα είχε αναμέσα σε ηλεκτρονική και RnB, η άλλη μόνο RnB αλλά περάσα εγώ τουλάχιστο καλά. Γυρίσαμε ξενοδοχείο και κοιμηθήκαμε καλά και οι δύο. Την επομένη περπατήσαμε εώς το κέντρο και ανακάλυψα ότι όντως η πόλη έχει ένα μικρό ιστορικό κέντρο μεγέθους 3 τετραγώνων. Είχε και γιορτή του Αγίου Πατρικίου όπου μπήκαμε και γευματίσαμε, εγώ πράσινες τηγανητές ντομάτες (δυστυχώς είχαν εκτός Ranch Dressing), ο συνάδελφος ένα μπούτι γαλοπούλας που ήταν και μεγαλύτερο και φτηνότερο από τις ντομάτες. Γυρίσαμε στο δωμάτιο, βγήκαμε βόλτα ενδιάμεσα (ο συνάδελφος αποτόλμησε και μπάνιο παρά την παγωνιά και μουνταμάρα) και μετά πήγαμε στο εστιατόρειο με μπουφέ θαλασσινών ελληνικής ιδιοκτησίας που είχα πάει προ διετίας. Και οι δύο φάγαμε του σκασμού πολύ ωραίο φαϊ. Μετά σπίτι, βόλτα, ξεκούραση και έξοδος. Στο Broadway by the Beach πήγαμε στο Club Boca το οποία συνδέεται εσωτερικά με άλλα 2 καθίσαμε, χορέψαμε (κυρίως εγώ αλλά και ο συνάδελφος) και μετά βγήκαμε. Η μουσική ήταν μεταξύ house και RnB, στην ηλεκτρονική φυσικά τα πήγα καλύτερα και όταν χόρευα προκαλούσα ενδιαφέρον αλλά ήταν η εξαίρεση, έπαιζε κυρίως RnB. Μετά το τέλος του προγράμματος εγώ έλεγα να γυρίσουμε σπίτι λόγω ταξιδιού, αλλά εν τέλει πήγαμε στο after club There, το οποίο άνοιξε στις 2 το πρωϊ και έκλεισε στις 6. Μπαίνω μέσα και είχε σχεδόν αποκλειστικά αγόρια. Η αναλογία βελτιώθηκε αλλά και πάλι ήταν καταθλιπτική εώς τις 3:30 που φύγαμε. Το πρόγραμμα όμως ήταν εξαιρετικό, έπαιζε house και χόρευα συνέχεια. Γυρισαμε σπίτι, κοιμήθηκα κανένα εξάωρο και μετά κάναμε τσεκ αουτ και φύγαμε. Το στομάχι μου μετά 5 ώρες χορού είχε πέσει παρά το πολύ φαϊ που έφαγα αλλά σήμερα γενικά όλη μέρα πονούσα όχι τόσο οδηγόντας όσο περπατώντας. Το να βρω νηστήσιμο φαϊ στην επιστροφή απεδείχθει δύσκολο (ελπίζω να μην τσάντισα τον συνοδοιπόρο μου) αλλά εν τέλει γυρίσαμε. Με αποχαιρέτισε ο φίλος και έκτοτε μάλλον προσπαθώ να ανανήψω. Ευχάριστο πολύ το ταξίδι, ελπίζω να επαναληφθεί και όχι μόνο για Spring Break.

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Προς διακοπές

Την εβδομάδα αυτή ένιωσα πραγματικά εξαντλημμένος. Το αίτιο δεν ήταν η πολύ δουλειά όσο η νηστεία και γυμναστική. Το στομάχι μου όντως έπεσε, αλλά προσπαθώντας να μην βάζω πολύ όγκο σε αυτό το αποτέλεσμα ήταν ότι κουράστηκα εύκολα. Ευτυχώς δεν έχει πολλή δουλειά να κάνω, έτσι λάθρα βιώνω. Αυτή την εβδομάδα τουλάχιστον όμως οριστικοποίησα και στο σχέδιο να πάω Spring Break στη Myrtle Beach. Θα έρθει ένας συνάδελφος την Πέμπτη, κλείσαμε δωμάτια και θα περάσουμε το Σαββατοκύριακο. Δεν βγήκα για ξενύχτι αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά τουλάχιστον πήγα σε γεύμα που έκαναν γιαγιάδες της εκκλησίας, το σπιτικό φαϊ πάντα είναι ευπρόσδεκτο. Κατά τα άλλα η διαφορά ώρας με πείραξε, ενώ με πείραξαν και οι πολιτικές εξελίξεις στην χώρα. Η τωρινή κυβέρνηση όπως γενικότερα η αριστερά έχει δυσκολία να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα. Προσπαθεί να αποφύγει τα αντιλαϊκά μέτρα τα οποία δείχνουν αναπόφευκτα, με αποτέλεσμα να αυξάνει την ζημιά. Βέβαια όταν λάβει τα αντιλαϊκά μέτρα, θα μπορέσει να διατηρήσει την δεδηλωμένη; Η παράταση της δανειακής σύμβασης απεδείχθει τραυματική. Ελπίζω γυρνόντας από τις διακοπές να μην έχει γίνει κανένα δυστύχημα.

Το ταξίδι αυτό σηματοδοτεί το τέλος εποχής. Ο συνάδελφος αποφοιτεί σε δύο μήνες και αν δεν γίνει κάποια άλλη εξέλιξη μετά αυτόν δεν θα έχω κάποιον ικανό και πρόθυμο να κάνω το ταξίδι: στα 5 χρόνια Αμερικής μόνο αυτός και ένας προπτυχιακός Έλληνας θέλησαν διακοπές. Οι Έλληνες μεταπτυχιακοί κολητοί μου δεν μπορούσαν. Πλέον έχω μεγαλώσει έστω και δείχνω μικρότερος από την ηλικία μου, όσο τουλάχιστον δείχνω: οι μαύροι κύκλοι δεν βοηθάνε. Σταδιακά περνάω σε άλλη φάση, σήμερα κοιτούσα τα έντυπα για το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα της εταιρείας μου, στο οποίο θα συμμετέχω. Σε τι ηλικία θέλω να συνταξιοδοτηθώ άραγε; Έχω όνειρα για σύνταξη σε 5-10 χρόνια αλλά εκτός αν γίνει εξαγορά της εταιρείας/ είσοδος στο χρηματιστήριο, δεν το βλέπω έυκολα. Περισσότερο με πονάει ότι εργαζόμενος εδώ φτωχαίνω την Ελλάδα, στερόντας την από το ταλέντο μου. Προσπάθησα όμως να βοηθήσω την χώρα μου γυρνόντας και τι κατάφερα; Ανεργία. Δυστυχώς η νέα κυβέρνηση δεν βλέπω πραγματικά να κάνει κάτι για να βελτιώσει την χώρα, όσο το να βελτιώσει την κατάσταση της εκλογικής πελατείας της. Αυτή πάντα ήταν η τραγωδία της πατρίδας μας ...

Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Προς το Ultra Music Festival ;

Αυτό το Σαββατοκύριακο πήγε μάλλον καλύτερα από το προηγούμενο, παρά τις μάλλον ακραίες συνθήκες βροχής και χιονιού. Την Παρασκευή πήγα για καφέ με ένα παιδί, φίλο του Βολιώτη φίλου μου, και συζητήσαμε για το ενδεχόμενο να πάμε στο Ultra Music Festival στο Miami. Το Σάββατο πήγα για καφέ με δική μου πρωτοβουλία με έναν Σαλονικιό στο Durham. Σήμερα Κυριακή της Ορθοδοξίας πήγα σε εσπερινό σε άλλη εκκλησία, όπου είχε και νεολαία από το YAL. Ναι μεν δεν βγήκα να χορέψω αλλά κάπως πέρασα αυτό το Σαββατοκύριακο. Το θέμα βέβαια είναι πως θα πάνε και τα άλλα Σαββατοκύριακα, ακόμα δεν έχω σταθερή παρέα, απλά προχωράω προς τα εκεί. Ζήτημα είναι τι, που και πότε θα κάνω κάποια πράγματα. Το Ultra Music Festival βρίσκεται στο Μιάμι στα τέλη Μαρτίου. Διαρκεί 3 ημέρες και έχει όλα τα μεγάλα ονόματα της ηλεκτρονικής μουσικης. Ο φίλος της Παρασκευής επιθυμεί να πάει με παρέα και πραγματικά το σκέφτομαι σοβαρά. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα ζητήματα. Κατ'αρχήν είναι αρκετά ακριβό ταξίδι, μερικά εκατοστάρικα βγαίνει όλο. Πλέον λεφτά υπάρχουν, δεν είμαι όπως όταν ήμουν φοιτητής και πληρωνόμουνα λίγο. Επίσης είναι δυνατόν να καταφέρω να πάω χωρίς άδεια, αν και δεν ξέρω πόσο ανεκτή θα είναι κοπάνα για λίγες ώρες. Το θέμα που τίθεται είναι η χρονική περίοδος, είναι στο μέσον της Μεγάλης Σαρακοστης και νηστεύω. Η νηστεία δεν είναι απλά δίαιτα, αν και ως προς το τελευταίο είναι αρκετά πετυχημένη. Άρχισε επιτέλους να ξαναπέφτει το στομάχι μου πάλι. Υποτίθεται ότι είναι γενική δοκιμασία, νηστεύουμε από το φαϊ αλλά και από την αμαρτία. Ως δοκιμασία καλό είναι να αποφεύγουμε και τις διασκεδάσεις γενικώς, εώς την Ανάσταση. Το Ultra Music Festival δεν είναι μία έξοδο στο κέντρο, είναι ενα κανονικό ταξίδι 12 ωρών και διάρκειας τριών ημερών, ένα γενικό ξεσάλωμα. Έκανα τις προηγούμενες χρονιές ταξίδια κατά την διάρκεια της νηστείας αλλά για συνέδρια: ναι μεν περνούσα καλά αλλά η πρόθεση ήταν να μάθω και όχι να ξεσαλώσω. Ωστόσο το υπάρχει και άλλο ζήτημα, έστω ότι δεν πάω λόγο νηστείας, πότε όμως έχει παρόμοιο φεστιβάλ με καλή μουσική, ιδίως σε αυτό το μέρος; Αν μη τι άλλο το καλοκαίρι το Μαϊάμι είναι ανυπόφορο από την ζέστη. Σε τελική ανάλυση αν το δούμε μεταφυσικά ο Παράδεισος είναι τόπος όπου θα βρισκόμαστε σε πνευματική κοινωνία με τον Κύριο, δεν πιστεύουμε εμείς οι χριστιανοί στον υλιστικό μουσουλμανικό παράδεισο με το πιλάφι και μέλι και τις 72 παρθένες. Η κόλαση είναι ένα εξαιρετικά ανεπιθύμητο μέρος, αν και πάλι δεν το βλέπουμε τόσο ως το μέρος όπου βράζουμε στο ζούμι, αυτή είναι η Αθήνα τον Ιούλιο. Ποιο είναι το μέρος όπου προβλέπεται να διασκεδάζουμε ξεσαλώνοντας με παρέα μετά θάνατον; Σε τελική ανάλυση θα βρώ την ανταμοιβή για όσα καλά ή κακά έκανα σε αυτό τον κόσμο στον άλλο κόσμο. Θα ήθελα να έχω την αμοιβή μου και σε αυτό τον κόσμο, και δεν πηγαίνει αυτό μόνο ως προς το ξεσάλωμα.