Είχα αφήσει την ιστορία το πρωΐ της Παρασκευής, ενώ ετοιμαζόμασταν να δούμε τον Νεοϋορκέζο συμφοιτητή μου. Είχαμε δώσει ώρα συνάντησης 12 το μεσημέρι. Καθότι είχαμε χρόνο πήγαμε το πρωί (εγώ και η αδερφή μου) προς το τελεφερίκ του Roosevelt Island. Κατεβήκαμε κάπου στην 5η λεωφόρο και περπατήσαμε και φτάσαμε στη γέφυρα. Ενώ περιμέναμε το τελεφερίκ κάναμε συζητήσεις πως το είχαμε δει σε επισόδειο του CSI New York, White Collar κλπ και πως έχει μία τάση να γίνονται φόνοι εκεί μέσα στην τηλεόραση. Στην πραγματικότητα φυσικά δεν έγινε κάποιος φόνος ενώ ήμασταν εκεί, απλά έχει φοβερή θέα. Κατεβήκαμε στο νησί, κάναμε λίγο γύρω, γυρίσαμε με το τελεφερίκ και φωτογράφησα και την άλλη πλευρά και πήραμε το τρένο. Είχαμε δώσει σημείο συνάντησης προς Times Square. Φτάσαμε, σύστισα την αδερφή μου η οποία εξεπλάγη επειδή το παιδί δεν είναι ακόμα 19 και πήγαμε προς το εναέριο πάρκο. Πιάσαμε κουβέντα για πολλά και διάφορα, παρότι ζέστη και λιακάδα και ντάλα μεσημέρι δεν μας πήραξε τόσο διότι ακριβώς η κουβέντα μας ευχαριστούσε. Πήραμε το τραίνο και κατεβήκαμε στο ξενοδοχείο. Στην είσοδό του ήταν ο ευεργέτης με τα δώρα, δυστυχώς με το πρόγραμμα που είχαμε μόνο 10 λεπτά μιλήσαμε. Ανεβάκαμε στο δωμάτιο και ο μικρός θαύμασε τη θέα, ποτέ του δεν είχε ανέβει τόσο ψηλά τόσο κάτω στο Manhattan (είναι από το Brooklyn). Μετά ανεβήκαμε στο Midtown, κάναμε ακόμη λίγη κουβέντα, γυρίσαμε τα μαγαζιά, τον αποχαιρετίσαμε και μετά πήγα με την αδερφή μου στο Museum of Modern Art. Το μουσείο έχει πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή από τους Ναπολεόντιους Πολέμους και μετά. Οι πάνω όροφοι με τα παλαιότερα έργα τέχνης ήταν ενδιαφέρουσα, μετά όμως από τη δεκαετία του 40 η σύγχρονη τέχνη έγινε όλο και πιο ακατανόητη. Κάτι καταλάβαινα από Pop Art αλλά από το 1970 και έπειτα δεν μπορούσα να κατανοήσω γιατί τα συγκεκριμένα ήταν καν έργα τέχνης. Αρκετά ήταν μία μπούρδα και μισή. Λαμβάνοντας υπ'όψιν τον ρόλο του Μουσείου στην εκλαϊκευση της Σύγχρονης Τέχνης, πραγματικά βγήκα προβληματισμένος: το συγκεκριμένο μουσείο έχει τα γνωστότερα έργα της. Αυτά κιόλας που έγιναν αυτό τον αιώνα ήταν και τα 2 που έδειξε εντελώς ακατανόητα. Ίσως απλά χρειάζεται να σχηματοποιηθεί ένας Κανόνας πριν γίνουν τα έργα γνωστά και κατανοητά. Σε κάθε περίπτωση βγήκαμε από το Μουσείο και μετά από λίγη βόλτα κατεβήκαμε στο δωμάτιο.
Η επομένη έμελε να είναι η ημέρα του Metropolitan Museum of Art. Καθότι Bank of America weekend μπήκα εγώ δωρεάν και η αδερφή μου με φοιτητικό, αν και στο μουσείο αυτό η είσοδος είναι προαιρετική. Μπορείς να τους πεις "Δεν πληρώνω" αλλά είναι λίγο ξεφτίλα. Το συγκεκριμένο μουσείο ουσιαστικά δημιουργήθηκε μετά το 1880 όταν τα αντίστοιχα τύπου Λούβρο και Βρετανικό είχαν ήδη σχηματίσει την συλλογή τους. Η όλη υπόθεση ξεκίνησε με ένα ιδιώτη αρχαιολόγο ο οποίος (σε μία εποχή όπου οι ανασκαφείς κρατουσαν τα ευρήματα τους αντί να τα δίνουν στα κράτη που τα έσκαψαν) θέλησε να πουλήσει την σοβαρή συλλογή του. Η καλή κοινωνία της Νέας Υόρκης προσέφερε το μεγαλύτερο ποσό και επίσης επένδυσε στο να γίνουν ανασκαφές και αποκτήσεις αλλού καθότι οι ληστοβαρώνοι του 19ου αιώνα κατανοούσαν ότι αν δεν επένδυαν στην πνευματική ανάπτυξη της πόλης και της χώρας του θα έμεναν μόνο ώς ληστές, όχι ως βαρώνοι. Ήμασταν στο μουσείο από τις 11 παρά εώς μετά τις 5, η αδερφή μου είδε λίγο παραπάνω από το μισό, εγώ καθότι διάβαζα λίγο παραπάνω τις ταμπέλες των εκθεμάτων λίγο λιγότερο και στο τέλος απλά δεν μπορούσα άλλο να διαβάσω καθότι είχα κορεστεί από πληροφορίες. Ναι, συμβαίνει και αυτό σε εμένα, απλά πολύ σπάνια. Είδα κυρίως εκθέματα από αρχαιότητα και σε περιοχές με σχετική πολιτισμική συνάφεια με τον Ελληνισμό (και όχι πχ Κορέα ή Κίνα) και λόγω της χαμηλής ταχύτητας που περπατούσα κουράστηκαν φοβερά τα πόδια μου. Η αδερφή μου ενθουσιάστηκε και με τα καταστήματα μέσα στο Μουσείο, εγώ προτίμησα να δω περισσότερα εκθέματα. Παρεπιπτόντως είδα ελάχιστα από την πολύ μεγάλη συλλογή από πίνακες. Αυτό που έχω να παρατηρήσω είναι ότι παρότι η συλλογή του ειναι μεγάλη δεν είχε το πολιτισμικό εύρος του Βρετανικού καθότι φυσικά οι κουφάλες Άγγλοι έκλεψαν τον κόσμο όλο ενώ οι Αμερικάνοι απλά έσκαψαν με την άδεια του κράτους όπου μπορούσαν. Μπορούσε να στήσει εκθέσεις για το οτιδήποτε αλλά όχι κατ'ανάγκην με καλά ευρήματα, στην γωνία πχ που είχε για το Βυζαντιο είχε τα ευρήματα που βρήκαν από το Κοπτικό μοναστήρι που είχε τότε στηθεί μέσα στον τάφο της Χατσεπσούτ σε μία εποχή οπού το Βυζάντιο το έβλεπαν ως παρακμή και απλά ήθελαν να μάθουν για το Νέο Βασίλειο της Αιγύπτου. Τα ευρήματα της Χαλκοκρατίας πχ αγάλματα έχουν κεντρική θέση, τα βυζαντινά (λόγω όμως και του χαρακτήρα τους) δευτερεύουσα αλλά και πάλι καλά που τα εκθέτουν διότι πολλά Βυζαντινά απλά δεν έχει. Η αδερφή μου ήθελε το πρωί να πάμε και στο Gugenheim, ήδη το μεσημέρι είχε καταλάβει ότι ήταν αδύνατον. Έτσι βγήκαμε, φάγαμε, είδαμε λίγα μαγαζιά και γυρίσαμε στο ξενοδοχείο.
Η Κυριακή ήταν λόγω της κουρασης του Μουσείου μία χαμηλής έντασης ημέρα. Πήραμε το πλοίο για το Governor's Island, μετά από τον μικρό γύρο του νησιού περάσαμε στο Brooklyn. Αφού περιμέναμε υπερβολική ώρα το λεωφορείο (αν και είχαμε δει πιο πριν διάφορα μαγαζιά με μπούρδες) πήγαμε στο Ikea όπου φάγαμε μεσημεριανό. Περάσαμε στο Manhattan με το πλοίο και ανεβήκαμε στο ξενοδοχείο, παρότι περπάτησα λίγο ένιωθα πτώμα. Αργότερα κατέβηκα στα μαγαζιά. Το νησί φρούρειο ήταν πολύ ενδιαφέρον αλλά πολύ κουράγιο δεν είχα να το δω. Έχουν μείνει δύο ακόμα ημέρες ταξίδι, λογικά στην επόμενη ανάρτηση θα τελειώσω