Με τον πόλεμο της Ουκρανίας έρχονται στο φως διάφορα για τον Ελληνικό Στρατού που για εμένα, ο οποίος ήμουν κληρούχας, μου προκαλούν έκπληξη. Το είχα προϊδεαστεί με τα Μ1117 τα οποία ελαφρά θωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης, όχι για μάχη υψηλής έντασης, τα οποία σε ελληνική υπηρεσία είναι νέο σύστημα το οποίο αυξάνει την μηχανοποίηση του ΕΣ αντικαθιστώντας τζιπ τα οποία ήταν μάλλον ακατάλληλα για αυτή την λειτουργία. Ότι και να πεις για την ελαφρά θωράκιση των Μ1117, είναι ανώτερης αυτής των τζιπ. Περισσότερο όμως μου κάνει έκπληξη ότι με το που βγαίνουν λίστες διαθέσιμου μεταχειρισμένου υλικού για την Ουκρανία από Νατοϊκές χώρες εμφανίζονται στο διαδίκτυο, ιδίως το twitter, διάφοροι που λένε ότι αυτό θα ήταν πολύτιμο να το έχουμε στη ζώνη ΑΣΔΕΝ, δηλαδή τα νησιά του Αιγαίου. Είχα την αίσθηση ότι ο ΕΣ χρειάζεται αντικατάσταση παλαιού υλικού, όχι ότι χρειάζεται αύξηση της μηχανοποίησης σε τέτοιο βαθμό.
Ο πόλεμος γίνεται σε τελική ανάλυση με παρόμοιο υλικό όπως στους Βαλκανικούς. Η μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι το Ιππικό έχει αντικατασταθεί από τα Τεθωρακισμένα. Υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στο δόγμα, τύπου ότι κατά τους Βαλκανικούς το πεζικό άνοιγε ρήγμα από το οποίο ξεχύνονταν το Ιππικό, ενώ σήμερα τα τεθωρακισμένα, καλυπτόμενα από πεζικό (μέγα σφάλμα των Μοντγκόμμερυ στη Νορμανδία και των Ρώσων στην Ουκρανία να μην έχουν) ανοίγει το ρήγμα και ξεχύνεται. Ωστόσο δεν παύουμε να έχουμε πεζικό οπλισμένο με πυροβόλα, πυροβολικό, μηχανικό να γεφυρώνει κολύματα, εφοδιασμό/ μεταφορές να φέρνει προμήθειες κλπ. Απλά την σήμερον ημέρα οι μεταφορές γίνονται με φορτηγά και όχι με γαϊδουράκια όπως όταν ο παππούς μου πολεμούσε στο Ύψωμα 731.
Ο ΕΣ γύρισε από τον Μέση Ανατολή ως ένα σώμα μετακινούμενο κυρίως με τα πόδια, αν και πιο μηχανοποιημένο σε σχέση με όταν πολεμούσε ο παππούς μου. Αν μη τι άλλο ο Εμφύλιος έγινε σε μέρη που τα μουλάρια είχαν δυσκολία να πάνε. Σταδιακά εφοδιάστηκε με σύγχρονο για την εποχή υλικό, καθότι υπήρχε πολύ περισσευούμενο με το τέλος του Β' ΠΠ, όπως σύγχρονο πυροβολικό, άρματα μάχης κλπ. Πάντα είχα την αίσθηση ότι με την εισβολή στην Κύπρο και τις αγορές που ακολούθησαν ο ΕΣ έφτασε στο σημείο μηχανοποίησης που χρειάζεται ένας σύγχρονος στρατός. Το κακό με την μηχανοποίηση είναι ότι μετά απαιτεί καύσιμα, αλλά σε τελική ανάλυση είναι όλο και δυσκολότερο να βρεις μουλάρια να σύρουν πυροβόλα την σήμερον ημέρα. Από τα σχόλια που βλέπω στο ίντερνετ αυτό ισχύει μεν, αλλά για την ηπειρωτική Ελλάδα μόνο. Θυμάμαι με το τέλος του Ψυχρού πολέμου να έχουμε παραχωρήσεις της μορφής αυτοκινούμεα αντιαρματικά για τους σχετικούς λόχους και αυτοκινούμενους όλμους. Ήξερα επίσης ότι με την παραχώρηση των αποσυρούμενων γερμανικών Μ109 πριν από 10 χρόνια αυξήθηκαν οι σωλήνες ανά πυροβολαρχία αλλά και μετακινήθηκαν Μ110 στα νησία. Ρυμουλκούμενα πυροβόλα παρέμειναν σε μικρά νησιά όπου όμως η ευκινησία είναι μόνο ελαφρά χειρότερη απ'ότι του Μ110 λόγω και του αναγλύφου. Τα σχόλια που βγαίνουν είναι ότι ο ΕΣ χρειάζεται αυτοκινούμενους όλμους από αυτούς που φαίνετια ότι θα πάνε Ουκρανία για την ΑΣΔΕΝ.
Γενικά ο κορμός του ΕΣ αποτελείται από υλικό που ήταν σύγχρονο την εποχή του Βιετνάμ, άντε το πολύ στην Καταιγίδα της Ερήμου. Έχει και πιο σύχρονο υλικό ο ΕΣ, πχ Leopard 2 και PzH-2000, αλλά όχι σε τόσο μεγάλα νούμερα που να αποτελούν τον κορμό του, αλλά μόνο την αιχμή του. Αν όντως περάσει η μεγάλη ελληνογερμανική συμφωνία για τα άρματα και τα ΤΟΜΑ λένε ότι θα φτάσει στο επίπεδο του σύγχρονου στρατού ο κορμός του. Πάλι με την σειρά του παλαιότερο υλικό που δεν θα αποσυρθεί θα περάσει στα νησία. Η έκπληξη μου είναι ότι θα σημαίνει αύξηση στην μηχανοκίνηση της Εθνοφυλακής. Έστω όμως ότι δεν βάζαμε αυτοκινούμενους όλμους, πάλι φορτηγό δεν θα τους έσερνε; Σε τελική ανάλυση, όσο και να έχει γαϊδούρια η Σαντορίνη για τους τουρίστες, δεν θα τους βάλουμε να σέρνουν όλμους. Απλά μπαίνουν άλλα ζητήματα, τύπου ανταλλακτικά και υποστήριξη τα οποία πάντα ήταν πρόβλημα στο ΕΣ. Θα δούμε τώρα τι έχει να γίνει, διότι κατά τα άλλα, τα Marder που πάνε στην Ουκρανία θα μπορούσαν να πάνε στον ΕΣ με αντάλλαγμα να πάνε BMP-1 στην Ουκρανία, αλλά ο Μητσοτάκης φοβάται να δώσει παραπάνω βοήθεια στην Ουκρανία.